Ученето е умение, в което всеки може да стане добър. Когато научаваме нови неща, по-добре разбираме не само света около нас, но и самите нас.

 

За да бъдем ефективни когато учим, има тактики, които можем да приложим, които са научно обосновани. Често учениците с най-високи резултати използват някаква комбинация от тях или всички едновременно.


 

Водете си записки

 

Изследванията на паметта през последните години показаха, че запомняме тази информация, която сме обработвали най-дълбоко и продължително. В тази връзка се оказва, че воденето на бележки на компютър е по-слабо ефективно от записките на ръка. При писането на компютър обработваме информацията в по-малка степен и следователно запомняме по-малко. Ръкописните бележки от друга страна ни позволяват да рисуваме символи, картини, препратки към важни въпроси и информация. Интернет и дигиталните технологии са отлично средство за разсейване, затова си купете хубав хартиен тефтер, водете си записки и редовно ги преглеждайте.

 

Препитвайте сами себе си

 

Измислете си или си запишете въпроси, на които да отговаряте, или помолете семейството или приятелите да ви препитат. Колкото по-често си припомняме дадена информация, толкова по-вероятно е да влезе в нашата дългорочна памет. Препрочитането на текст е слабо ефективно, защото е пасивен процес, дори и когато си подчертаваме важните пасажи.

 

Обяснете материала на друг

 

Златното правило гласи: разбрали сме това, което можем да обясним, особено на хора, които не са експерти в дадената област. Когато обясняваме, създаваме трайни връзки в паметта, които помагат да запомним новата информация. Редица проучвания показват, че обяснението помага повече за осмислянето и запомнянето, отколкото обобщението. Обобщението е свързано с организиране на информацията, докато обяснението изисква да си я припомним и осмислим.

 

Запомнянето изисква време

 

Започнете да учите отрано, за да имате достатъчно време за целия материал. Научните проучвания показват, че наливането на много информация наведнъж не оставя нужното време за нейното запомняне. Поднасянето на голяма по обем информация води само до това, че забравяме това, което сме учили преди час или ден ден. Дългосрочната памет изисква транскрипция на протеини за изграждане на нови синапси. Това се случва, само когато невроните обработват една и съща информация за по-дълги периоди от време. Освен това многото информация наведнъж стресира и пречи на съня. Затова планирайте учебния процес като си разпределите материала във времето и редовно си правете преговор.

 

Фокусирайте се върху едно нещо

 

Не правете няколко неща наведнъж, когато учите. Намерете тихо място, без имейл или интернет, и си отделете време. Проучвания показват, че разпокъсването на вниманието затруднява ученето и пречи на запаметяването и на задълбоченото осмисляне.

 

 

Източник:

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1529100612453266

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1745691616645770