Когато става въпрос за секс преди брака, всеобщото мнение е, че колкото по-малка е бил броят на партньорите преди венчилото, толкова по-добре. Но това може да не е точно така...

 

Нови изследвания показват, че жените, които имат точно двама сексуални партньори (включително бъдещия им съпруг), са по-склонни да се разведат впоследствие, отколкото тези, които са били девствени или са имали повече от двама партньори.


 

Въпреки че не е ясно каква точно е причината за този резултат, специалистите са на мнение, че жените, които имат точно двама сексуални партньори, са по-склонни да сравняват съпруга си с миналия любовник. 

 

„Накратко: ако искат да имат база за сравнение със съпруга си, по-добре е да са имали повече от един партньор", казва Николас Волфингер, професор в катедра "Семейни и потребителски изследвания" в Университета в Юта.

 

Промяна на сексуалните нрави

Исторически погледнато, колкото повече сексуални партньори е имала една жена преди брака, толкова по-високи са шансовете ѝ за развод. Но сексуалните нрави са се променили драматично през изминалия век. Днешните млади хора имат по-богата сексуален опит, отколкото хората, родени преди 1950 г. Около 21% от жените, омъжени през 70-те години, не са имали предишни сексуални партньори, докато само 5% от тези, сключили брак през 2010 г., са били девствени.

 

За да види дали промените в отношението към предбрачния секс са засегнали риска от развод, Волфингер е разгледал данните от три вълни от Националното изследване за семеен растеж, брака и сексуалното поведение. Той е събран през 2002 г., между 2006 и 2010 г., а между 2011 и 2013 г.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Девственост и стабилност

Все пак, проучването е установило, че по-големият брой сексуални партньори, е свързано с намалена семейна стабилност. Жените, които се омъжват девствени, са по-малко склонни да се разведат от тези, имали голям брой партньори преди брака. Тези обаче, които са съобщили, че са имали точно двама сексуални партньори, са показали най-висок процент от риск за развод. Тези резултати са базирани на данните от петгодишно изскедване върху семеен растеж, бракоразводни дела и промяна на сексуалното поведение през годините.

 

Например през 80-те години около 28% от тези бракове (в които жената е спала с двама мъже) са се разпаднали в рамките на пет години. За сравнение -18% при жените с повече от 10 сексуални партньори.

 

Може би не е изненада, че големият брой сексуални партньори преди брака увеличава риска от развод, по-неочаквано е, че това важи само за последните години.