Планинските горили и хората са единствените примати, при които мъжете редовно развиват силни социални връзки с децата, така че изучаването на планинските горили може да хвърли светлина върху това, което бащите са започнали да вършат някога по еволюционния си път към по-развитата форма на бащинство. Понастоящем знаем, че мъжките горили прекарват съществена част от енергията си, съревновавайки се, за да си осигурят възможност за чифтосване. Нова изследвания, проведени от Northwestern University, обаче показват, че мъжкарите се отличават и с различен тип стратегия, която да им гарантира репродукция – гледане на деца.

 

Обикновено се смята, че моногамията - като конкретна социална структура - мотивира мъжките да се грижат за собствените си деца. Новите данни сочат, че съществува алтернативен път, по който еволюцията може да генерира това поведение, дори когато мъжете не знаят кое е потомството им. Оказва се, че мъжете имат по-голям репродуктивен успех, ако прекарват повече време в грижи за деца, но не непременно само за собствените си. Това ни информира изследователският екип, който е забелязал, че жените избират - на база социални характеристики – мъже, занимаващи се грижовно с деца. С чифтосване с мъже, които са внимателни към бебета, женските горили осигуряват на собственото си потомство по-добри шансове в живота.


 

Учените в момента проучват дали хормоните играят роля в подпомагането на такъв тип поведение, както е при хората. При мъжете тестостеронът намалява, когато стават бащи, и се смята, че това им помага да насочат вниманието си към нуждите на новороденото. Възможно ли е при горилите да се случва същото? Нужни са допълнителни изследвания, обаче хипотезите са две. Ако се наблюдава понежаване на тестостерона, това най-вероятно ще попречи на способността им да се конкурират с други мъжки индивиди. Ето защо подобен хеномен би трябвало да притежава алтернативна адаптивна полза – привличане на женски. Ако обаче не се понижава по време на бащинство, това предполага, че високият тестостерон и грижовното поведение не са взаимно изключващи се при планинските горили.