Силната и здрава връзка между партньорите може да има многобройни ползи за здравето и да подобри качеството на живот. Добрите взаимоотношения укрепват здравето, ума и комуникативността.Стабилната връзка зависи и от двамата партньори, това е работа в екип с желание за положителна промяна в начина на живот. Разбира се, една връзка може, както да донесе ползи за здравето, така и да се окаже канал на тревоги, нервни сривове и стрес.Всяка връзка е уникална самa по себе си, но съществуват някои общи правила, които могат да поддържат връзката непоклатима.
Докосване
Докосването е едно от основните средства на човешката комуникация. Нежният допир, милване и докосване още в детска възраст стимулира развитието на мозъка, твърдят експерти.В една връзка е много важно да се запази физическата интимност и близост жива. Нежното докосване повишава нивата на окситоцин в организма.Окситоцинът е хормон, секретиращ се в паравентрикуларното ядро в хипоталамуса. Оттам той се складира в задния дял на хипофизата, откъдето се и отделя, за да изпълни функциите си в тялото. Наричан е още хормон на любовта и се асоциира с чувства като любов и щедрост.Сексът не е единственият начин за поддържане на нежност и интимност между партньорите. Държането на ръцете, прегръдките, нежните погледни, целувките са напълно достатъчни, за да се почувствате сигурни във връзката си.


Двамата заедно
В началото на връзката всичко е прекрасно прекарвате часове само двамата, но след време идват ангажиментите и все по-рядко намирате време да прекарате сами двамата. Понякога това е една от причините за раздялата и отчуждаването между партньорите.Опитайте се да намерите време да извършвате дейности, които харесвате заедно: разходка в парка, трениране на танци или друг вид спорт, който е предпочитан и от двамата. Или поне 5 минути преди тръгване за работа изпивайте заедно по чаша кафе. Направете времето заедно приятно като първата среща.Стремете се да откривате и правите нови неща заедно, нови и за двамата, една екскурзия, излизане на ресторант или някъде където не сте били. Новото в една връзка я прави винаги интересна и приятна.Научете се да се забавлявате и разсмивате заедно. Смехът действа като лекарство срещу стреса и напрежението, потиска производството на стресовите хормони адреналин и кортизол, покачва секрецията на серотонина - хормонът на щастието. Учени предполагат, че смехът стимулира и имунната система, по-точно Т-клетъчния имунитет, имащ основна роля при неопластични заболявания и вътреклетъчни инфекции.Общуване
Добрата комуникация е важна част за една по-здрава и стабилна връзка. Когато хората спрат да общуват добре, те спират да са свързани помежду си, което може да причини и стресови ситуации.Комуникацията е физическа или психическа, важно е да разгадавате сигналите за общуване на партньора си. Неспокойствието и липсата на добра концентрация могат да попречат на общуването, затова е хубаво да се намали стреса и напрежението, чрез невербална комуникация.Невербалните сигнали, като контакт с очите, накланяне на главата или тялото или леко докосване с ръка могат да кажат много повече от няколко думи. Разбирайки „езика на тялото“ ще разбирате много по-добре и партньора си, което е предпоставка за добри взаимоотношения.Даване и получаване
Никога не очаквайте да получите максимума от връзката си. Това няма как да стане, защото нещата не зависят само от вас и така се обричате на разочарования.Здравите взаимоотношения се крепят на компромис и от двете страни. Постоянното даване, без дори малко получаване от отсрещната страна води до негодуване, нервност и скандали между половинките.

 

Освен ярост и гняв, често се изпада и в депресия поради незадоволени нужди във връзката. Депресията е състояние, характеризиращо се с комбинация от симптоми, включително лошо настроение, което е постоянно и съществено намалява способността за работа, сън, хранене и получаване на удоволствие от ежедневните дейности. Тези симптоми правят връзката по-скоро вредна, отколкото полезна за здравето.В една връзка любовта е важна, но не е достатъчна, за да поддържа здрави, щастливи и хармонични взаимоотношения. Необходимо е да се намери подходящата рецепта за хармонична връзка за конкретната двойка.