Лятото е време за безгрижие и безвремие. Ученето е може би последното нещо, за което вие или децата мислите през ваканцията. Заниманията с образователна стойност обаче са важни и през лятото, защото помагат да се избегне изоставането по математика, четене и дори обездвижването.

 

Безброй са заниманията на открито, с които бихте могли да вдъхнете на децата си любов към знанието – от посещение на музеи, художествени галерии, библиотеки, зоологически градини и планетариуми, през тренировки по плуване и ролери, до семеен опознавателен поход в планината.


 

Ето няколко вълнуващи идеи за летни приключения, с които да започнете.

 

Изучаване на звездното небе

 

Изучаването на звездното небе е перфектното занимание за топлите летни нощи, на което цялото семейство да се наслади.  В случай, че нямате телескоп, направете си от ролка от кухненска хартия. Поканете детето да я украси от външната страна, като я оцвети и залепи стикери. Въпреки че този самоделен „телескоп“ няма да Ви помогне да видите по-добре звездите, все пак ще позволи на детето да се съсредоточи върху звездата, която искате да наблюдава. Проучете кои съзвездия са най-добре видими във вашия район през лятото и разкажете на детето за тях. За да му бъде още по-интересно, прочетете му и историята зад названието на съзвездието.

 

На поход за боровинки

 

Юли и август са времето, когато зреят ягодите и боровинките горе в планината, така че си направете поход за горски плодове. Можете да поговорите за ползите от горските плодове, като разкажете на децата, че боровинките и ягодите са с високо съдържание на витамин С, който помага на тялото да се бори с „лошите“ микроби. В случай, че откриете голямо находище от боровинки или горски ягоди, запазете си в кутия горски плодове, които да използвате за ароматен сладкиш или плодов сладолед, когато се приберете. Можете да работите и над математическите умения на детето, като му дадете да измери съставките за рецептата.

 

На лов за съкровища сред природата

 

Оживете следващата си разходка из гората, на морския бряг или в парка с пикник. Вземете си пастели, цветни моливи и скицник. Пригответе предварително за децата списък за лов на съкровища, който съдържа снимки на различни елементи от околната среда и помолете децата да ги открият и оцветят. За по-големите деца може да бъде интересно да използват енциклопедия, която да им помогне да идентифицират откритите от тях дървета, цветя, билки, насекоми и дори следи от животни. Когато децата опознаят и обикнат природата от малки, е по-вероятно да се превърнат във възрастни, които я ценят и опазват.