Изследователски екип от Щатския университет на Флорида след проучване на 233 млади семейни двойки в продължение на 3 години и половина извежда списък с предвестниците на изневярата и разтрогването на взаимоотношенията между партньорите. Според психолозите Джим Макналти, Андреа Мелцер, Анастасия Маханова и Йон Манър тези показателите могат да се използват от двойките за поддържане на връзката им и предотвратяване на нежелан развой в отношенията им.

 

За целта изследователите наблюдавали и отбелязвали подробности в отношенията в двойките, включително тяхната удовлетвореност от брака, дългосрочната взаимна заинтересованост, независимо дали партньорите си изневеряват или не. Междувременно те оценявали два самостоятелно протичащи процеса във взаимоотношенията им – отдръпването един от друг и заниженото оценяване на други потенциално възможни партньори. Заложено ни е при всъпване в брак мислено да занижаваме привлекателността на други потенциални партньори дори той или тя да притежават ред достойнства.


 

До какви изводи стигнали са психолозите?
При първия експеримент доброволците е трябвало да разглеждат снимки на атрактивни мъже и жени. На втори етап снимките се заменили с по-скромни лица. Оказало се, че тези, на които бързо им омръзнало да разглеждат красиви лица, били по-малко склонни да изневерят. Изследователите отбелязват също, че тук от значение са дори частите от секундата, няколко стотни от секундата като разлика от средните стойности дават 50% по-висока вероятност за измяна.

 

NEWS_MORE_BOX

 


И естествено, при тези, при които има голямо захласване по атрактивни лица, рискът от изневеря е висок и по-голяма част от тези бракове се разпаднали по време на проучването.


Занижената оценка на потенциални романтични партньори намалява риска от измяна и увеличава вероятността от запазване на семейните взаимоотношения. Верните съпрузи оценявали алтернативните партньори далеч по-негативно.

 

Това са автоматични реакции, които не се поддават на съзнателен контрол, поясняват психолозите. В голямата си част те са спонтанни и се формират на база възприети поведенчески модели в ранното детство и имат някаква наследственост. Обикновено хората не са наясно, че ги проявяват, още повече защо ги проявяват.

 

По какво може да се предвиди склонността към изневяра?
Четири си най-силните показатели за изневяра според изследователите. 

 

1. Хората, които смятат, че имат задоволителен секс с партньора е много по-вероятно да потърсят удоволствие и в чужда постеля, всравнение с недоволните.
2. При по-младите съпрузи, рискът да изневерят е по-голям.
3. Вероятността да изневерят е по-голяма и при тези, които са недоволни от взаимоотношенията си в брака.
4. По-малко привлекателните жени изневеряват по-често. При мъжете обаче се наблюдава обратната тенденция – колкото по-атрактивен е мъжът, толкова по-вероятно е да измени. При тях е налична и обратна зависимост по отношение красотата на партньорката, тоест мъжете са по-склонни да изневерят, когато половинката им е по-непривлекателна. При жените такава зависимост не се отчита.


5. Сексуалният опит преди брака също е показателен. Мъжете, които имат богат сексуален живот преди встъпване в брачен съюз (много краткотрайни връзки), по-често и проявяват потребност да се втурнат в авантюра и когато са обвързани. При жените е точно обратното, тези, които са се радвали на повече партньори преди брака, се оказват по-верни на съпруга си.

 

Проучването е представено в Journal of Personality and Social Psychology.