Да имаш второ дете често е много по-лесно от първото - няма страхове от неизвестното или съмнения как да се грижиш за бебето си. Но заедно с тази увереност идва и нов набор от предизвикателства.


Семейните възрастни често планираме раждането и отглеждането на повече от едно дете. Идването на ново бебе в семейството носи много промени със себе си. Много голяма част от грижите в ежедневието се прехвърлят към новороденото и съществува голяма вероятност по-голямото дете да се почувства пренебрегнато. Тази промяна се оказва трудна за по-големите деца. Това обяснява и съвсем нормалната и разбираема поява на чувството на ревност.


За да избегнем това по-големите ни деца да се чувстват пренебрегнати за сметка на новодошлите, можем да ги подготвим предварително за появата на тяхното братче или сестриче, разбира се, по начин, съобразен с възрастта на детето. Едно е да обясним на деветгодишно, че ще има братче, съвсем друго е на три- или четиригодишно дете.Когато станем родители за втори път, не можем да отделим цялото си време и енергия за най-новото попълнение в семейството. Докато сме още уморени след раждането, опитвайки се да се справим с рутинните задължения, липса на сън и пренареждането на ежедневието покрай новото бебе, има още едно малко дете, очакващо вниманието ни.


Малките деца често приемат факта за братче или сестриче като получаване на нова играчка. Често са нетърпеливи. Малките нямат тази представа за време и не могат точно да разберат какво значи, че след девет месеца ще има нов член в семейството. Затова най-лесно е да ги насочим, използвайки знанията им за годишните времена. „Братчето ти ще се роди през зимата“ е един чудесен пример. Ако възнамерявате да промените стаята или мебелите в стаята на вашето дете, опитайте се да направите това в началото или средата на бременността. Обяснете, че го правите, защото вашето малко дете става все по-голямо, а не само, защото новото бебе ще се нуждае от креватче и пространство. 


Разбира се, новината, че детето ви ще си има братче или сестриче, вероятно ще породи и много въпроси у по-голямото дете. Като например от къде идват бебетата и къде е бебето сега. Въпреки че на нас възрастните често ни изглежда сякаш децата търсят да получат информация по въпросите за секса, те всъщност питат буквално и това, което наистина ги интересува е от къде ще се „вземе“ това бебе. Намерете начин да обясните по приемлив начин на детето си истината за бебетата. Вече всички знаем, че не ги носят щъркелите.


С идването на новия член на семейството, вероятно у по-голямото дете ще се настани чувството на ревност. Малко братче или сестриче може да изглежда много заплашително за малкото дете, което е получавало до този етап цялото внимание на родителите си, а и на другите близки. Сега цялото им внимание изглежда фокусирано върху този шумен малък вързоп и на първото дете сякаш му се налага преждевременно да придобие неприсъща зрялост. Нормално е малките деца да обвиняват „натрапника“ за тази промяна в тяхната рутина. Това може да доведе и до промяна в поведението и нереален регрес. Възможно е по-голямото дете да започне отново да се напишква или да иска да го храните. Това е в опит да привлече вниманието ви.


Децата трябва да продължат да се чувстват обичани, желани и важни и има много начини да постигнем това. Много деца искат да помогнат да се грижат за ново бебе. Въпреки че тази „помощ“ може да означава, че всяка задача отнема повече време, тя може да даде шанс на по-голямо дете да взаимодейства с бебето по положителен начин. В зависимост от възрастта им, голям брат или сестра може да искат да забавляват бебето по време на смяна на памперс, да помогнат да избутате количката, да говорят на бебето или да помогнат при обличане, къпане или успокояване на бебето. Включването на по-голямото дете в грижата за новороденото го насърчава да се възприема като голям брат или сестра.


С всички промени, които може да донесе ново бебе, някои по-големи деца могат да се борят със себе си и своите чувства, докато се опитват да се приспособят.


Насърчете по-големите деца да говорят за своите чувства към новото бебе. Така по-лесно ще се чувства подкрепено.