Колкото и да ни е странно, когато сме изпълнени с настроение и с трепет очакваме срещите с близки и приятели около празниците, за хората в депресия този период може да се окаже трудно време. А случаят може да се касае родител, собственото ни дете у дома или любим.

В случай, че имате близък, който проявява меланхолия, не странете от него, не го упреквайте, нито нагрубявайте. Приемете, че тя или той изпитва липса, която трудно превъзмогва, а може би въобще не осъзнава. Протегната ръка, усмивка и опит за приобщаване към общата трапеза, общата глъчка вършат чудеса и вероятно биха предотвратили изпадане в по-тежка депресия.

Празниците са създадени от нас хората, сякаш именно с цел да съзрем силата на общото и поне за няколко дни посветим мислите си на другите.

Как да разпознаем признаците на депресия? Експерти от Loyola University Health System споделят, че са в състояние от пръв поглед да разпознаят налична депресия при хората, в следствие на практиката и наблюдения на пациенти, посещаващи спешното отделение. Те са категорични, че по празниците има повишаване на случаите на саморазрушително поведение.

Отнася се особено за хора, които не са подкрепяни, нямат приятели, семейство, любим или дори колеги. Те няма как да усетят веселието на останалите и да привкусят от атмосферата на празника. Напротив, тогава са още по-самотни и изолирани, защото не принадлежат към нито една група, която точно в този момент би ги приела, споделя д-р Марк ДеСилва, медицински директор на спешното отделение.

Коледата може да се окаже потискаща и за нестабилните личности. При тях обикновено се наблюдават признаци, които навеждат на мисълта за душевен проблем, но тези признаци, често са пропускани или неправилно тълкувани от обикновения човек.

Обикновено подготовката за празника отвлича вниманието по осигуряването на подаръци, трапеза и пр. и почти прави невъзможно да обърнем пълноценно внимание дори на близките си. Ако обаче забележим, че някой страни от общата суета или не се явява на събития, на които е обещал, че ще се присъедини, то значи този човек се нуждае от съдействие. Имайте предвид, че асоциалните хора са такива не по свое желание, а по-скоро заради тежко стекли се обстоятелства и именно при тях копнежът да бъдат с други е най-силен.

NEWS_MORE_BOX


Знаете ли кое поведение още може да се тълкува за признак на стрес, депресия, на душевно страдание?... Гневът, ядосването, сарказмът, постоянното критично отношение, показват, че срещу вас стои личност, която не се чувства щастлива, казва ДеСилва.

Зависимостите винаги са симптом на психично разстройство. Обикновено се тревожим за най-опасните като пристрастяването към наркотици, но не по-малко тревожни са зависимостта към алкохола и лекарствата. Те могат да се изразяват в привидно невинни действия – пийване на бира, коктейли, прием на обезболяващи, но... дали консумацията или употребата им не надхвърлят границите на нормалното? Прекалено често, прекалено много, без повод или причина... са притеснителните варианти.

Признак за депресия са и отсъствията от работа. Често се случва боледуване, взимане на свободни дни. Обикновено тези хора закъсняват системно за работа или други свои ангажименти, независимо дали са служебни или лични.

Сънливост, хронична умора – това означава, че организмът функционира на полурежим, че е изпаднал в някакво състояние, което представлява един вид бягство от ежедневието.

Да застанеш очи в очи с щастлив и жизнерадостен човек, когато си изпаднал в меланхолия, е доста трудно и понякога влошава още повече психичното равновесие. Но веднъж разпознали тези признаци, не представлява никаква трудност да се обърнем към него или нея и поговорим. Понякога 10 отделени минути даряват живот във всеки един смисъл!