От 9 до 12 години

Това е възрастовата група, в която като правило всичко е противно – сексът е противен и всеки, който иска да говори за сексуалността е противен. Много от децата на тази възраст считат, че знаят всичко за секса и използват сексуалнен жаргон, без да разбират значението на думите. В същото време те започват да усещат хормоналните промени на пубертета и имат хиляди въпроси за промените в телата и емоциите си.
 

Какво имат нужда да знаят

Важно е с децата да се разговаря, че физиологичните промени, които им се случват – акне, мокри сънища, порастване на гърдите, менструация, окосмяване – са нещо нормално. Всеки от техните приятели ще преживее това, но може би не със същото темпо или по същото време. Важно е да се говори и за емоционалните промени, които могат да бъдат много драматични. Такива разговори обикновено се водят по-успешно в колата, защото е по-лесно да се избягва  контактът с очи.
 
Друга важна тема е рискът (физически и емоционален) от ранната сексуална активност. Важно е децата да научат, че забременяването е възможно още при първия сексуален контакт и макар да не се забременява от орален секс, това може да доведе до заразяване от сериозни болести. 
 
Децата невинаги възприемат автоматично ценностите и разбиранията на семейството. Важно е да се говори за тези ценности и конкретните очаквания от детето. Например, ако коректността в отношенията е важна, родителите биха могли да обсъждат как да се разделим с някого или какво да се прави, когато няма взаимност на чувствата. 
 

От 13 до 18 години


Тийнейджърите преживяват радикални промени в различни аспекти на живота си, включително физиологични и социални. В същото време може да са под сериозен натиск за сексуален контакт преди да са подготвени за това. Често те обаче не говорят за това.
 

Какво имат нужда да знаят

Въпреки, че не искат да си признаят, тийнейджърите все още се нуждаят от подкрепа и насоки от родителите си. Независимо колко некомфортни могат да се окажат разговорите около сексуалността, важно е те да се случват. Ако юношата откаже да говори за секс, може да се говори за това, което чувства отвътре. Най-важното е младежите да са уверени, че промените, които усещат, са нормални.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Важно е да бъде обяснено, че това, което показват по медиите не е реалистично и че голяма част от младите хора не са сексуално активни. Друг важен принцип - сексуалните отношения трябва да са само по взаимно съгласие. От изключителна важност е да се говори за секса в контекста на емоционалните взаимоотношения, а не само от гледна точка на безопасност.
 
Необходимо е родителите да приемат факта, че тяхното дете ще започне самостоятелно да взима важни решения по отношение на сексуалноста си. Най-полезното, което може да се направи, е децата да бъдат научени да поемат отговорност и да им бъде дадена необходимата информация, за да могат да вземат адекватни решения. Например добре е децата да знаят за различните видове контрацептиви, как се използват и откъде се набавят. Научните изследвания показват, че информираните тийнейджъри започват сексуален живот на по-късна възраст и използват по-често контрацептиви. 
 

Порнографията в интернет

Порнографията е широко разпространена в интернет и децата са изложени на това. Съответно, те имат и много въпроси по отношение на това, което виждат и чуват. Важно е да се обясни, че порнографията е вид фантазия извън реалността и поведението на хората в истинския живот е различно. Ако детето попита защо хората правят такива неща, може да се отговори, че някои възрастни харесват този вид занимания и когато човек порасне може да реши за себе си какво да прави. По отношение на сексуалните сцени с насилие е важно да се обясни, че това е криминално поведение. Необходимо е децата да разберат, че сексуалната връзка не означава участие в активности като тези, показани в порнографските филми. Те трябва да осъзнават, че имат избор и никога не бива да правят неща, които не желаят да правят. В заключение, най-важното е децата да знаят, че винаги могат да говорят с родителите си, без да се притесняват, че някой ще ги оценява или наказва.