В предишната статия представихме някои общи правила за започване на разговор с децата на тема секс и сексуалност. Сега предлагаме информация за сексуалното развитие на децата и съответното необходимо съдържание по възрастови групи.
 

Възраст до 2 години

Много родители се изнендват като чуят, че децата са сексуални същества от рождението си. Дори пеленачетата са любопитни по отношение на телата си, често докосват гениталиите си във ваната или при смяна на пелените, а момченцата регулярно получават ерекция. Тъй като на тази възраст децата нямат чувство за срам, понякога може да ги наблюдаваме дори да мастурбират. 
 

Какво имат нужда да знаят?

Ако родителите забележат, че детето има навика да докосва гениталиите си в яслата, магазина или на други публични места, може внимателно да му напомнят, че не е прието да се прави така. Децата се научават дали едно поведение е приемливо от реакцията на родителите си. По-остра реакция не е препоръчителна, защото е здравословно за детето да приеме поведението си за естествено, стига да не е на публично място.
 
Необходимо е децата да изучат частите на тялото си, включително гениталиите си. Например, когато родителят къпе детето или сменя пелените, би било добре да назовава имената на носа, коремчето, пениса и т.н. Объркващо е за едно дете да назовава някои части на тялото си с умалителни имена, а други - не. Когато се използват пълните названия (пенис, анус, вагина), децата не развиват смущаващо чувство на срам, асоциирано с гениталите им.
NEWS_MORE_BOX
 
 

От 3 до 5 години


В предучилищната възраст децата изпитват голямо любопитство както към собствените си тела, така и към тези на другите хора. Те често питат за различията между хората по отношение на половите белези. В тази възраст те имат „магическо мислене“ и ако не получат информация, си измислят истории, за да си обяснят нещата. Например, могат да решат, че ако някой иска бебе, отива в болницата, където сестрите ги раздават на желаещите.
 

Какво имат нужда да знаят?

Важно е да се отговоря на въпросите честно (бебетата не ги носи щъркелът), но с разбирането, че в предучилищна възраст децата не се нуждаят от всички детайли. Например, ако 4-годишно дете попита от къде идват бебетата, родителят може да отговори, че семе от таткото се среща с яйце от майката и порастват на специално място в корема на майката, което се нарича матка. Някои деца ще са напълно задоволени от този отговор, докато други може да поискат допълнителна информация, като например как семето на таткото стига до корема на майката. Добре е количеството детайли в отговора да е съобразено с моментните нужди на детето.
 
Често децата в тази възраст играят на доктори с други деца от същия или от другия пол. Това е естествено и такива интеракции са по-скоро с цел изследване, а не са проява на сексуални активности. Не е добре родителите да се карат на децата за това и да предизвикват чувство на вина. Вместо това може да им се обясни, че интимните части на тялото (тези, които се покриват с бански костюм) са нещо лично и затова взаимното докосване не е позволено. Децата трябва да знаят, че техните гениталии са нещо интимно и никой не бива да ги пипа, освен родителите и лекарят по хигиенни или здравословни причини.
 

От 6 до 9 години

В тази възрастова група някои деца може още да питат откъде идват бебетата, докато други искат да знаят какво е секс. На последния въпрос родителят може да отговори, че сексът е само за възрастните, когато мъжът слага пениса си във вагината на жената. Този период в развитието на децата дава прекрасна възможност за разговори, тъй като децата са достатъчно големи, за да разбират концепцията, но не толкова, че да се срамуват от темата. Добре е родителите да се водят по въпросите, породени от естественото любопитство на децата.
 

Какво имат нужда да знаят?

Пубертетът настъпва доста по-рано в наши дни и е по-малко плашещ, когато децата знаят фактите. Важно е в този период децата да научат какво да очакват преди това да се случи. Хубаво е родителите пълноценно да използват случайно породените възможности за разговори около сексуалността, отколкото да планират специално.
 
Когато осемгодишно момиче попита „Какво е свирка?“, повечето родители биха се притеснили. В такива моменти обаче е важно да си поемем дълбоко въздух и да отговорим сериозно, както бихме говорили за астрономия или география. Например отговорът може да бъде, че орален секс е, когато възрастните докосват гениталиите си с уста. Ако родителят се чувства затруднен да формулира отговор на момента, може да обещае на детето, че ще му отговори по-късно и след това да изпълни обещанието си.
 
Понякога децата не задават пъпроси около сексуалността. Някои деца просто не питат или пък мълчанието на родителите им по темата им е подсказало да я избягват. В такива случаи е хубаво родителите да подхванат инициативата. Добър начин да се започне е четенето заедно на детска книга за размножаването.
 
Следва...
 
Очаквайте статиите на Деница Банчевски и д-р Веселин Христов от авторската им поредица в Puls.bg "Семейна психотерапия" през петък в рубриката "Взаимоотношения".