Лицето на самотното родителство се промени през последните десетилетия. Вече не е синоним на „разбити“ домове или „незаконни“ деца, вероятно поне отчасти, защото самотното родителство вече е по-често явление, а родителите са по-склонни да бъдат сами, вместо да живеят в нуклеарно, но нещастливо семейство. Много от децата в такива ситуации се справят сравнително добре и това, че са отглеждани от един родител, не дава пагубно отражение върху тяхната психика.


Въпреки че днес децата, отгледани от самотни родители, е по-малко вероятно да бъдат заклеймявани, отколкото в близкото минало, много от тях все още са изложени на риск от определени психологически травми и стрес.


Съществуват редица фактори, които могат да окажат отрицателно въздействие върху децата от гледна точка на самотното родителство. Източникът на проблемите не е непременно самото родителство, а комбинация от икономически натиск, нестабилност в семейството и конфликт между родителите.Не съществува еднозначен отговор как и дали самотното родителство засяга конкретно дете. Самотен родител може да осигури стабилна и адекватна среда за детето или децата си и да се справи дори по-добре от семейство с двама родители. Всеки случай е строго индивидуален!


Разводът е най-честата причина на самотното родителство. Не е необичайно децата да бъдат изложени на конфликта или дори въвлечени в него, в случващото се между родителите преди, по време и след разпадането на семейството. Някои родители могат да притискат децата да избират страни, което може да ги остави да се чувстват виновни или изоставени.

 

Друг рисков фактор е липсата на стабилност в семейството. Самотните родители са по-склонни да се местят или да преживеят други смущения, които могат да засегнат децата. Родителят може да сключи брак повторно, или да живее на семейни начала с няколко последователни партньора. Несигурността и емоционалните сътресения могат да увеличат риска от психологически капани при децата.


За да защитите децата си от тези рискови фактори, на първо място, говорете с тях и ги слушайте. Обяснете всички промени, които се случват. В практиката ми се оказва, че само в 5% от случаите родителите обясняват на децата си причините, поради които се развеждат или слушат техните въпроси. Децата могат да се плашат от силните емоции, които вървят заедно с раздялата. Ако в момента преживявате развод, добре е да обясните на детето, че и двамата родители го обичат и че раздялата не е по негова вина. Защитавайте децата от родителски конфликт. Не ги молете да вземат страна. Опитайте се да намерите начин да работите с бившия си съпруг/а.

 

Обърнете внимание и на собствените си чувства и преживявания. Може да сте твърде обременени с вина и самоотвержение, защото бракът или връзката са провалени. Тези нагласи могат да бъдат заразителни. Консултирайте се с психолог, който ще ви помогне да се справите с проблемите. Акцентирайте върху положителното. Децата, живеещи в дом с един родител, често поемат по-голяма отговорност, което може да ги научи на независимост. Не забравяйте да признаете техния принос и бъдете щедри с похвали.


Пазете се от смяна на ролите! Самотните родители често имат твърде динамично и натоварено ежедневие и им остава все по-малко време и възможност да поддържат приятелски отношения. Поради тази причина те често се облягат на децата си в периоди, когато се чувстват самотни.

 

Децата са естествени защитници на родителите си, но не е редно да искаме от тях да разрешават проблемите на възрастните. Това може да ги накара да се задушат в собствените си чувства и да се почувстват претоварени. Никога не обсъждайте проблемите на възрастните или финансови проблеми с малките деца. Говорете за техните чувства, а не за страховете си. 


Децата, отгледани от самотни родители, могат да бъдат също толкова щастливи и психически здрави, колкото децата, живеещи с двама биологични родители. Независимо дали детето има един родител или повече, децата се справят добре, когато имат родителство, което е възпитаващо, топло, чувствително, отзивчиво и гъвкаво.


Уверете се, че давате на децата си достатъчно време и пространство да бъдат наистина деца!