Интернет тормозът е всеки акт на сплашване, агресия, тормоз, тероризъм или авторитарно поведение, извършен чрез използването на цифрови комуникационни устройства, най-често интернет и мобилни телефони, и който акт има определена цикличност, т.е. повтаря се на определени интервали от време.


Кибертормозът се извършва чрез имейл, чат стаи, сайтове за социални мрежи или други уебсайтове за онлайн игри или изпращане на съобщения.

 


Как се проявява кибертормозът?

 • Проявата е чрез изпращане на текстове, имейли или бързи съобщения с вредно и заплашително съдържание или чрез изпращане на „шеги“, които осмиват получателя, който често е дете. Тези съобщения могат да се изпращат директно до дете или до група хора, за да ги подтикват да се занимават с тормоз.
 • Чрез публикуване или изпращане на лична или деликатна информация (като сексуални предпочитания или личен проблем) до множество получатели и чрез публикуване на неприятни и подронващи снимки или съобщения на други в блогове, социални мрежи (напр. Facebook ), или на други уебсайтове.
 • Чрез създаване на фалшив интернет профил на страница в социалната мрежа, за да се подиграете на дете, или чрез създаване на „страница“ или „група“, напр. във facebook, която има за цел да унижи непълнолетно лице.
 • Чрез изпращане на обидни и унизителни съобщения, видеоклипове чрез мобилни телефони или съобщения в социалните мрежи, или чрез изпращане на заплахи за физическо насилие на жертвата.
 • Чрез изпращане на вируси или други пиратски програми с цел вреда или шпиониране компютъра на детето.
 • Чрез създаване на някакъв вид „гласуване“ в уебсайт, където децата могат да гласуват за това кой е най-грозното или дебелото дете в училище, за да унижат и наранят едно дете. 
 • Разпространяване на фалшиви случаи за някой, кражба на пароли за достъп до личното пространство и кореспонденция на детето.
 • Кражба на лични данни или нарушаване на личен акаунт, използвайки чуждото потребителско име, за да разпространява слухове и лъжи за трета страна или за каквато и да е друга цел.
 • Чрез непрекъснато изпращане на „стрелички“.
 • Чрез създаване на уебсайтове, насочени към конкретни хора, като каните други да публикуват съобщения за омраза, които могат да включват примери за расизъм, сексизъм и т.н.
 • Чрез публикуване на реални или фалшиви снимки на сексуално съдържание, изобразяващи конкретно дете и изпращането им на голям брой получатели.
 • Чрез регистрация на дете в порнографски уебсайт, без тяхното съгласие, чрез изпращане на порнографски материали.


Как реагирате, ако Вие или някой друг във Вашата среда е подложен на тормоз? Като наблюдател вие имате повече власт от заплашителя. В крайна сметка има повече наблюдатели, отколкото извършители! Направете нещо, за да помогнете на жертвата да се измъкне от извършителя. Дори да се чувства в безопасност, можете да помолите извършителя да спре.


Ако Вие сте жертва на тормоз, може да почувствате страх и самота. Не е нужно да преминавате през това сами. Споделянето с някого, на когото имате доверие и уважение (ваш връстник или възрастен), може да ви помогне да намерите начини да се справите. Ако покажете на извършителя, че това, което прави, ви притеснява, това може да го провокира да продължи. Поемете въздух и си тръгнете. Когато сте в безопасност, изразявайте се свободно. Естествено е да изпитвате гняв и страх. Поискайте помощ! За децата училището трябва да е безопасна среда. Отговорност на възрастните е да гарантират това. В разговор с родителите би могло да се намери решение.


Ако Вие или детето Ви сте обект на интернет тормоз, вместо да отговаряте, блокирайте лицето. Както всички форми на тормоз, публикуването на обидни или уличаващи съобщения е начин да се провокира жертвата да реагира. Колкото и този пост да обижда, ако отговорите, това ще влоши ситуацията.


Никога не казвайте нещо в интернет, което не бихте казали на някой друг. Не забравяйте, че когато нещо се покаже в интернет, е много трудно да го изтриете или запазите като личен елемент.


Запазете доказателства! Не изтривайте нищо! Колкото по-добре сте подготвени за кибертормоза, толкова по-добре можете да се възползвате от предимствата на знанията, развлеченията и комуникацията, предлагани от интернет.