Любовният романс, познат от холивудските филми, е нереална приказка. Истината е, че всяка връзка има своите възходи и падения. И все пак, има разлика между възникнал проблем, с който партньорите трябва да се справят, и взаимоотношения, преливащи от болка и негативизъм. 
 
Редица проучвания стигат до извода, че здравословната и изпълнена с подкрепа интимна връзка може да бъде от полза за здравето. За добро или лошо, обратното твърдение важи със същата сила – постоянният стрес може да навреди, и то в различни аспекти...
 
Според наблюдения на изследователи сред двойките, които са по-негативни или по-критични един към друг, се установява по-слаб имунитет на партньорите. Експертите обясняват, че се наблюдават биологични промени в организма. 
 
Хората, които са в „токсична връзка", боледуват по-често, в сравнение с тези, които имат здравословна връзка. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Стресът от негативните емоции има роля за влошаването на сърдечното здраве. Според данните на скорошно проучване на изследователи от Щатския университет в Мичиган сред хората, които имат интимна връзка, изпълнена с напрежение и негативизъм, рискът от сърдечни проблеми се покачва с 34%. 
 
Тези резултати са потвърдени от друго проучване, поместено на страниците на Journal of the American Heart Association. В данните му се посочва, че жените, които са подложени на високи нива на стрес в социалните среди, са с 12 пъти по-застрашени да развият коронарна болест на сърцето, а опасността от инсулт е 14 пъти по-голяма.