Нестабилните стол и маса, на които избираме да седнем, може да повлияят на начина, по който виждаме връзката си, се посочва в данните на ново проучване. 
 
Екипът изследователи от университетите в Питсбърг, САЩ, и Уотъло, Канада, молят 54 студенти, които имат сериозна връзка, да използват маси и столове, като те са структурно стабилни, или такива, които са стабилни в по-малка степен. 
 
След това предоставят на участниците въпросници, в които трябва да се даде информация за степента на удовлетвореност от интимната връзка. Оказва се, че използвалите нестабилните мебели оценяват взаимоотношенията с половинката си като по-несигурни. 
 
Експертите провеждат и следващ експеримент, при който резултатите са подобни. Те поставят задача на 174 участници, които имат моногамна връзка, да застанат на един или на два крака. Оказва се, че предпочелите да стоят на един крак са по-уверени във взаимоотношенията с партньора си. Те също така използват и по-малко любовни думи, когато са помолени да напишат бележка на своята половинка. 
 
Третият тест в рамките на проучването предоставя още един поглед върху тълкуването на степента на сигурност в любовните отношения. За неговите цели участват 129 студенти, които на произволен принцип са разпределени в две групи. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Участващите в едната група са настанени в столове със скрити надуваеми дискове, на които е трудно да се седне в стабилно положение. Студентите от втората група трябва да седнат на по-твърди и стабилни столове. 
 
По-високи нива на удовлетвореност се установяват сред участниците от втората група. 
 
Изследователите обясняват, че, макар резултатите да не констатират, че физическото чувство на нестабилност може да се отрази на взаимоотношенията, данните са показател за начина, по който заобикалящата ни среда може да взаимодейства с мислите и чувствата. 
 
Проучването е публикувано в Psychological Science.