Удари, истерии, писъци, сарказъм и кражба са всички форми на гняв, които могат да застрашат и разрушат семейния живот. Децата със сигурност ще изпадат в състояния, които рязко ще покачват адреналина ни. Те със сигурност ще ни виждат ядосани и гневни, но начинът, по който се справяме с тези състояния, ще ги научи как да го направят и те в бъдеще.


Многократно сме говорили за емоциите и сме обръщали внимание в частност и на гнева. Както знаем, той е нормална емоционална реакция, позната на всяко човешко същество.


Гневът е тема, обсъждана от много специалисти в различни сфери в днешно време. Редица изследвания по темата сочат, че децата на гневни и агресивни родители са по-агресивни, несъобразителни и са по-малко съпричастни. Освен това съществува силна връзка между гнева на родителите и престъпността. Ефектите от гнева на родителите могат да продължат да оказват влияние върху възрастното дете, включително нарастващи степени на депресия, социално отчуждение, злоупотреби, кариера и икономически постижения.От съществено значение е да помогнем на родителите, които страдат от хроничен гняв. Те трябва да се научат да се справят ефективно с него, особено с гнева, насочен към децата им.


Родителите често се ядосват на децата си, защото не се съобразяват с техните очаквания.


Много родителски книги предоставят информация за възрастта и етапите на развитие на децата, за да им помогнат да разберат какво да очакват от тях. Освен това, ясното разбиране за темперамента на детето (характеристиките, с които е родено детето) е проницателно, когато се опитвате да разберете реакцията на детето.


Ако родителите са готови да научат за гнева и да станат по-опитни в реакциите си по здравословен начин, това ще доведе до значителни ползи в семейната среда. Децата усвояват поведението на родителите си и започват да го прилагат не само в семейството, но и навън. Необходимо е родителите да са по-спокойни в общуването си с децата. По този начин се насърчава емоционалното и релационно здраве на децата.


Когато родителите са по-спокойни в общуването с децата си, ще могат по-добре да оценят причините за гняв на детето си и може да моделират справянето с гнева по здравословен начин. Освен това, овладявайки умения за справяне, родителите се чувстват по-подготвени да се справят със собствения си гняв и с този на детето си и са в състояние да разбият разрушителни семейни обременености, свързани с гнева. Докато битките между братя и сестри са неизбежни, физическата агресия никога не е приемлива. Освен това родителите трябва да се въздържат от твърде много разсъждения или морализиране в разгара на „битката“.


Справянето с гнева е важно за осигуряването на здраво семейство. Освен по-малко стрес, децата ще се чувстват по-сигурни и ще имат по-високо самочувствие. Освен това ще има повече време и енергия, за да се насладите на семейния живот.


Когато разглеждаме въздействието на гнева върху нашите деца, заслужава да се научим да се справяме с гнева си, когато се стремим да изградим по-здравословна и емоционално безопасна среда в домовете си.


Ако ви е трудно да се справите сами и да излезете от капана на гнева, потърсете консултация с психолог, с когото ще намерите подходящи начини и техники за справяне.