Решение, което променя целия ви живот... Да имате дете е решение, което няма еквивалент, създава се нова реалност, която променя живота на двойката завинаги. Търсейки нови начини за баланс в едно ново и ежедневие, двама души, които са решили да съжителстват в живота, бързо осъзнават, че промените, които идват след раждането на дете, са много, те се случват незабавно и засягат повечето (ако не всички) области от живота им.


Промените в живота на двойката след раждането са придружени от период, богат на емоции, много от които са безпрецедентни, които променят радикално начина, по който и двамата родители мислят, но и начина, по който се справят с ежедневието си. Пристигането на ново създание, което събужда чувства на безгранична любов и грижа, променя всичко, което се е смятало за даденост до този момент. Истината е, че който не го е преживял, не може да разбере какво точно означава такава промяна, докато не се случи. С други думи, каквото и да сте чували преди, само когато го изпитате, можете да осъзнаете важността и различието му.


Грижата за дете несъмнено носи промени в наличното свободно време за други дейности, като лични хобита и задължения, общуване с приятели и семейство, както и други социални контакти. Въпреки това, в някои случаи тези промени ви позволяват да се съсредоточите върху това, което е наистина важно за вашето семейство. Например, ако сте прекарвали допълнително време на работа, детето може да ви накара да промените приоритетите си. Така времето, което ще прекарате с него, няма да е непременно време, в което ще бъдете лишени от почивка или някаква друга дейност/задължение, а ще бъде и качествено време – което ви изпълва с радостта и новите емоции, които описахме по-горе . Ежедневната рутина на новите родители включва (особено през първия период) по-малко сън, което за много хора е необходима причина да преразгледат цялостното си здраве и да променят навиците си към по-добро.След раждането на дете се променя и самата връзка на двойката, което има смисъл, когато двамата в къщата вече стават трима. Когато към ролята на съпруг се добави и на родител, приоритетите вече са различни на всички нива, което може да създаде търкания и трудности в отношенията на двойката, особено в по-ранния период, когато детето не може да е самостоятелно. Ако обаче има настроение, воля и подходяща комуникация, всичко може да се справи и с подходяща настройка балансите могат да бъдат постепенно пренаредени и възстановени. В крайна сметка чувството за отговорност към детето е много силна мотивация, която насочва и двамата родители да вземат решения с общ фокус върху благополучието на семейството. На практика това означава, че заедно можете да изградите нови мечти за вашето общо бъдеще и да се опитате да ги сбъднете – и това е чудесен начин за заздравяване на връзката.


Неизменно с появата на дете за съжаление нарастват и разходите. В много случаи личните разходи трябва да бъдат намалени, поне в началото, за да се организира новата реалност и да се покрие това, от което се нуждае детето, което в никакъв случай не може да се определи като малко. Особено в първоначалния период са необходими търпение, правилна организация, изчисление и в много случаи дори няколко лични жертви, за да може една двойка да се изправи срещу произтичащите разходи и да се запознае с новите факти от живота си.


Майчинството много често е свързано и с родителското прегаряне, макар че не всички признават, че да се грижиш за дете 24/7 е крайно изтощително. Майките изглежда имат вътрешен критик, който никога не спи. Този вътрешен критик ги кара да поставят под въпрос почти всичко, включително представянето им като родители. Тази постоянна критика не е добра за никого и ги кара да се чувстват сякаш се провалят като родители. Постоянните изисквания на родителството могат лесно да покачат нивата на стрес. А стресът може бързо да доведе до родителски бърнаут.