Известни са ни три вида сълзи:

  • Базално сълзене – това са сълзите, които се произвеждат непрекъснато с цел предпазване на окото от изсъхване;
  • Рефлексно сълзене – усилено отделяне на сълзи, в опит окото да се прочисти от попаднали замърсители и дразнители;
  • Емоционално сълзене – то може да се свърже с почти всичко извън обичайното – зависи от човека!

Плаченето е нормална физиологична реакция на много стимули. Независимо от това, понякога ни се иска да запазим сълзите за себе си или смятаме, че обстановката не е подходяща за разкриване на чувствата.


Не съществува такова нещо като лечение на плаченето, но за сметка на това има много начини, по които да си помогнем и да скрием издайническите сълзи.Псиологичният подход насочва към причините за сълзите. Когато дадена ситуация ни идва в повече, най-добре е просто да се отдалечим за кратко време. Това ни дава възможност да се успокоим и с вече възстановен самоконтрол да се завърнем към проблема.


Работата върху изразяването на емоциите може да намали неразбирателствата и недоразуменията, които често водят до сълзи от усещането за безизходица в конфликите с другите хора.

 

NEWS_MORE_BOX


Разсейването е много силен инструмент, който не бива да се подценява. Както малките деца се залисват, така и възрастните хора могат да потърсят утеха в книга, филм или нещо друго.


Контрол над тялото е другият подход, с който да си помогнем. Дълбокото и бавно дишане може да успокои както сърдечния ритъм, така и нервната система.


Учестеното мигане и движението на очите са способни да разсеят появилите се сълзи и да не им позволят да се „излеят“.


Буцата в гърлото е познат предвестник на сълзите и се дължи на мускулна реакция на емоцията. Можем да я успокоим преди появата на сълзи чрез преглъщане на вода.


Ако плаченето смущава ежедневието Ви и смятате, че е израз на необичайна потиснатост, непременно потърсете помощ от специалист!