Не можем да очакваме, че години наред връзката ни ще тече без проблеми. Човешките взаимоотношения, дори любовните, имат своите пикове и падове. Това, че сме се врекли на някого не значи, че няма да ни се случи скарване, а и какви по-нормални отношения могат да се очакват от партньорските от време на време да има спорове... Всъщност, здравата връзка показва не липсата на конфликти, а желанието да се преодолеят трудностите заедно. 

 

Любовните отношения са също като да се впусне двойка в танц – те изискват да се водят: понякога води единият, понякога другият, в едното – жената, в другото – мъжът... Надграждането на отношението един към друг в двойката единствено може да съхрани любовта свежа. Семейството е екипна работа, все пак! А щом сте двама, сте екип при всички случаи.1. На фокус: Комуникацията - в основата

Всеки един проблем във връзката се заражда поради лоша комуникация. Ако постоянно сте на телефона си, втренчени в телевизионния екран, освен че се разминавате заради работните ви смени, едва ли ще имате възможност за пълноценна комуникация помежду си. 

 

Как бихте могли да се справите с този проблем? 


Създайте си общ семеен график. Нека часът за лягане на децата да е твърд и да ви оставя време за общуване като двойка вечерно време. В този часови пояс се откажете от служебните разговори и поглеждането в екрана, за да проследите резултата на поредния мач. Приятелките също могат да почакат до утре.


Ако сте стигнали до фазата, често да си говорите на висок тон – излезте заедно на обществено място, където все пак "викането" не е прието. Самоконтролът в случая само ще ви позволи да си кажете нещата на ниво и водите разговор. 


Опитайте се да не прекъсвате другия, когато говори. Може да си въведете правила: например да не използвате определени изрази и думи, които не искате да чувате. Забравете формулировки като „Ние винаги...“ и „Ние никога...“. Обобщенията не дават решения. И по принцип използването на тези думи показва желание за манипулиране, доминиране. Дори това да е несъзнателно, те не са приятни за другия, основателно.

 
Имайте предвид, че вербалната комуникация е само част от общуването в даден момент. Тялото ни изразява немалко. Не е добре, ако има разминаване между думите и позите на тялото при разговор. Затова не погледайте часовника докато говорите, не потропвайте с пръсти по масата или нервно с крак... Беизразното гледане настрани в стената си е обидно дори.


За да сте сигурни, че правилно сте разбрали партньора си, може да повторите казаното от него/нея със свои думи. Така, ако има някакво разминаване, то може да се изясни веднага. Например: „Разбирам, че на теб ти тежи това, че вкъщи имаш повече задължения, въпреки че двамата ходим на работа.“ Което може да означава всъщност: „Моля те, не ми създавай работа за двама. Може да не си захвърляш вещите, където ти падне.“

 

2. На фокус: Сексът – необходимата спойка

Няма какво да си го крием – липсата на секс в двойката показва проблем и това влошава взаимоотношенията. Сексът реално е този, който по незаменим начин ни прави близки и само редовното му практикуване може да поддържа тази близост и химия в двойката, която е събрала двама души. Практикуването на секс между партньорите е показател за наличие на здрава връзка. Това е положението!

 

Ако има проблем, как можете да го преодолеете?
Въведете секса в листата си със задачи. Пробвайте нови пози. Повече в тази връзка можете да научите в - 10 признака за задоволителен сексуален живот

 

Ако тези съвети не помагат, от полза ще бъде разговорът със семеен консултант или/и сексолог. Няма нищо притеснително да се потърсят такива специалисти – те обикновено държат ключ към съкровищница с решения. При това лесни за изпълнение.

 

3. На фокус: Парите, може ли се!

Животът е цикъл от върхове и спадове и финансовото ни състояние е едно ясно направление, което доказва тази теза. При някои безпаричието бележи началото на връзката, при други появата на детето/децата... Само като сметне човек колко средства са необходими за сватба или бебе...

 

Как да решите този проблем?
Първо трябва да приемете, че никой не е застрахован от възникването на финансов проблем някога в живота. И обикновено именно наличието на близки и семейство - това че можеш да бъде подкрепен в такъв момент от тях - минаваш през кризата по-леко. Поне в идеалния случай. Все пак подобен род сътресения показват действително кога на кого можеш да разчиташ. Единственото разумно решение тук е да се положат усилия периодът на финансови затруднения да се сведе до възможно най-кратък. Удължаването му с неубедителни аргументи, показва само слабост или безотговорност. Понякога са нужни компромиси, но ако се начертае съвместно един общ план за действие всеки в двойката би могъл да постигне своите лични цели в благополучие. Не всичко става тук и на момента и колкото по-бързо научим този урок, толкова по-лесно ще ни бъде да се реализираме.

 

NEWS_MORE_BOX

 


Правете разумен разчет на наличните си средства и заедно преценявайте в какво да влагате останалите средства след плащането на сметките. Това кой каква част от семейните разходи ще покрива зависи от ред обстоятелства и вашето общо решение. Може да си ги делите; може единият да поема едни пера, другият останалите; единият да покрива режийните, другият прехраната... Трябва да се преценят и периоди, в които жената няма как да носи приходи, защото се грижи за децата. Може да се случи и обратното, днес е прието.


Изградете си семейна политика за разходите и разпределението на приходите, за действия при кризисни ситуации – например заболяване на близък; не харчете повече от възможностите си и не се втурвайте в неразумни кредити и заеми, преценявайте добре инвестициите – за обучение и др. Ще трябва да се редувате и в даването и във вземането, няма начин. Водете си семейна книга на бюджета - винаги може да възникне ситуация, в която единият да се почувства пренебрегнат, а и черно на бяло записани нещата някак се осъзнават по-добре. И не забравяйте да си оставяте средства и за лично ползване, за да имате самочувствие все пак.

 

Очаквайте продължение