И любовта иска да я поддържаш. Ето някои сламки, които могат да помогнат. (към първа част)

 

4. На фокус: Домакинските дейности


Ау, нали знаете как неизмитите чинии могат да ядосат една двойка! А започнат ли се упреците „Ти нищо не правиш?“ или „Пак ли не успя да сготвиш?“ или пък единият да пресмята дейности, които върши или се топи от хилядата и едно домашни задължения, положението е конфликтно...


Със сигурност, при продължителен работен ден навън е трудно да се поддържа домакинство, но факт е, че без това не може, най-малкото защото е по-икономически изгодно и здравословно. Обаче трябва да се оттървем и от стари стериотипи, че някой е длъжен да поема задълженията на другия по поддържането на елементарния му стандарт под претекст, че е на работа, стресиран и прочее аргументи, които в една равнопоставена връзка трябва да важат и за двамата. 


Това как да разделите дейностите по поддържане на дома, изхранването и физическите грижи за деца и/или родители зависи изцяло от вас. Добре е при разпределянето на дейностите да си изготвите един списък с тях. Възможно е да ги прецените в краткосрочен и дългосрочен план – обстоятелствата все пак се менят. Разпределете си ги на гъвкав принцип. Например всеки да поеме дейност, която му допада да върши. За някои се налага участие на двамата. Неприятните си ги разпределете справедливо. Отчитайте трудност, времеемкост и честота за вършене на съответната дейност – ясно е, че една смяна на електрическа крушка няма как да се равнява на почистване с прахосмукачка, нали?!

 

5. На фокус: Връзката!


Основна причина за разпад на семействата и браковете е, че хората неглижират необходимостта да се поддържат отношенията живи. Ако не отделяте време да прекарвате заедно, да споделяте впечатленията си от деня, радостите и тревогите си – за къде, „по дяволите“ сте тръгнали заедно?!


Вярно е, че с годините семеен живот, битови затруднения и трудни житейски сутации се изхабяваме, отегчаваме, отпускаме... Но само в нашите ръце е да не се поддаваме на еднообразието и поддържаме живецът в отношенията си. 

NEWS_MORE_BOX

 


Излизайте заедно само двамата, оставяйте вкъщи без децата, планирайте пътувания, поднасяйте си изненади и флиртувайте!

6. На фокус: Конфликтите!

Конфликтите са неизбежни, те са част от живота ни, нали за да оценим сладостта, трябва да сме опитали и от горчивото. Но трябва да знаете, че не самите конфликти сами по себе си страшните, а нежеланието да се намира решение заедно. 


Нито една връзка не е просъществувала без компромис. Важното е той да не се прави непрекъсното само от единия и за целта трябва да си говорите и изразявате своите чувства.


За да преминавате по-бързо при трудности, още повече че животът поднякога поднася наистина тежки ситуации, е добре още от самото начало да изградите една обща стратегия на поведение за справяне с конфликтите. Бъдете честни към партьора си – това е необходимо условие, бъдете честни към себе си – това е изначално задължение. 


За да излизате адекватно от спречкванията помежду си, си наложете вето на използването на обиди. Избягвайте упреците, колкото и да сте гневни.


Известно е, че гневният човек трудно се овладява и именно затова е обичащият човек до него да го разбере и действа адекватно, макар другият да не е прав. Една прегръдка или „обичам те“ вършат чудеса, както и няколко спокойни думи, съвет и споделяне на личното време 5 минути по-късно със спокоен топъл тон. 


И не забравяйте, че да се извиниш, когато си сгрешил е важно. Закрепва доверието...

6. На фокус: Да си дойдем на думата – доверието!

Истината е, че ако нямате доверие един на друг или го загубите, връзката умира... Доверието не се поддържа просто с това да не се лъже партньора, а да можеш да разчиташ на него в труден момент, да бъдеш до него в моментите, които е редно да се споделят между двама обичащи се души. 


Ето няколко правила, които се подават от специалистите, като работещи:

 

 • Бъдете последователни и действайте в съгласие.
 • Бъдете точни. Закъсненията рушат доверието. Отсъствието – наранява.
 • Дейсвията ви трябва да отговарят на казваното от вас.
 • Не лъжете партньора си – дори малките бели лъжи са измама. Бъдете честни дори и при спор. Тук тонът е по-важен. 
 • Запазете емпатия един към друг. Това да се поставяш на мястото на другия, на разбираш чувствата му е в основата на взаимното ви разбирателство, доверие и възприемане един друг.
 • Ако създадете очакване, го изпълнете. Например, ако споменете, че ще се обадите, не пропускайте да го сторите. 
 • Непременно информирайте партньора си, ако закъснявате.
 • Не оставяйте партньорът ви да ви носи, бъдете честен към него и себе си и движете своите ангажименти и отговорности.
 • Не позволявайте емоциите да вземат връх в трудна ситуация. Самоконтролът никога не е излишен.
 • Никога не изричайте думи, които не можете да върнете назад.
 • Зачитайте възможностите и границите на партньора си. 
 • Не бъдете агресивни и не вадете на показ и критика стари грешки.
 • Пазете се от ревността. 
 • Научете се да слушате партньора си – да стига до вас същината на това, което той/тя ви споделя.

 

Бъдете реалисти. Животът и поддържането на пълноценни взаимоотношения не е като на екрана. Действителността е къде по-пъстра. Не си мислете, че проблемите ще се решат, ако смените партньора. Някои си остават наша задача, независимо с кого сме.


И не забравяйте, че има едно средство, което винаги помага да излезем от напрегната ситуация и погледнем на момента или по-късно нещата с други очи – запазете или развийте чувство за хумор!