Един от най-хубавите подаръци, който бихме могли да направим на нашите деца, е да им помогнем да заобичат книгите, защото четящото дете се превръща в мислещ възрастен. С книга до себе си никога не сме сами, а от добрата книга можем да научим много.

 

Но как да превърнем детето в запален читател?


 

Четете на децата си всеки ден

 

Докато децата ви са малки и не могат да четат, опитвайте се да отделяте по 15 минути на ден, за да им четете. Няма нищо по-прекрасно от това заедно с детето да се изгубите във вълшебните светове, скрити в книгите. Можете да си четете следобед, когато се нуждаете от тихо време, или вечер преди лягане. Проучване на университета в Мелбърн показва, че ежедневното четене на деца на 4-5-годишна възраст има значителен положителен ефект върху уменията им за четене и когнитивните им умения по-нататък в живота.

 

Бъдете добър пример

 

Докато са малки, децата обичат да подражават на любимите си хора на света – своите родители. Когато четете често, те започват да възприемат четенето като нещо чудесно, което също искат да правят. В случай, че сте занемарили четенето, сега е моментът да преоткриете радостта от книгите.

 

Заобиколете детето с книги

 

Дръжте на разположение и на достъпно за детето място много книги, които да чете и разглежда. Често допълвайте детската библиотека с нови книги. Най-добрият вариант за това е да вземате книги от библиотеката или читалището в квартала. Можете да въведете и ритуал – всеки ден следобед, когато детето се нуждае от тихо време, да си чете.

 

Посещавайте библиотеката често

 

Опитвайте се поне веднъж в месеца да водите детето в библиотеката. Това е вълшебно място, където децата могат да разглеждат много книги и да открият това, което им е интересно. В много библиотеки се организират публични четения, в които деца, актьори или детски писатели четат за деца. Предложете на детето варианти за избор на книга и му позволете да си избере само коя да вземе вкъщи, защото любовта към четенето минава през четенето за удоволствие, а не за образователна цел.

 

Говорете за книгите

 

Книгите могат да отворят много теми за разговор. След като завърши една книга, поговорете с детето за историята. Задавайте му въпроси, за да разпалите въображението му. Попитайте го какво мисли за героите и има ли нещо в историята, което би променило.

 

Вдъхнете живот на книгите

Книгите могат да отворят цял ​​свят на въображаема игра при по-малките деца. След като детето е прочело басните на Езоп, например, може да си избере любима история, която да нарисува, или да изработи от пластелин героите и декорите с Ваша помощ, и да я изиграе.

 

Измисляйте истории заедно

 

Историите са не само в книгите. Децата имат богато въображение. Затова насърчавайте разказването на истории и ги записвайте. Можете да играете игри, в които се редувате, за да добавяте изречение към измислена история. Понякога, вместо да четете книга преди лягане, измислете си ваша забавна история.