Депресираният човек обикновено е изпаднал в позиция да се защитава, без това да се налага от обстоятелствата. В случая назидателния тон може само повече да влоши положението. Вместо това много по-успешен метод е да се предложи помощ след изразяване на констатация. Например, вместо упрека „Нищо не правиш!“ да се каже: „Изглеждаш обезсърчен. С какво мога да ти помогна?“.

Изпадналият в депресия не съзнава до каква степен се е задълбочил проблема му. Изброяването на списък от несвършени задължения или непреодоляни трудности, както и въобще всяко изказване, съдържащо частицата „не“ или негативизъм, задълбочават душевното му неравновесие.

Не помагат и реплики от сорта „Това ли те разстрои? За нищо!“ или „Ще ти мине.“, „Ще го преживееш!“

Вместо това покажете съчувствие и разбиране. Депресираният човек се чувства самотен, изоставен, той повече от всеки друг път се нуждае от проява на симпатия и доверие, за да стъпи на краката си. Подадената ръка за намирането на решение в даден момент ще му даде необходимата увереност да продължи нататък самостоятелно.

Когато изпаднем в мрачно настроение, обикновено смятаме, че никой не ни обича и не се нуждае от нас. При депресия трудно могат да се оценят положителните лични качества. Точно тук е ролята на околните. Изтъкването им, както и споделянето на топли чувства, свалят стените, които вижда засегнатият.

При депресия постоянно се преживяват неприятните случки, което води единствено към негативни усещания като самосъжаление. Понякога да се „изплаче“ дадена ситуация носи необходимото облекчение, дори и за това е необходимо малко съдействие, предложено рамо и прегръдка.

NEWS_MORE_BOX


Ако на предложението ни за помощ, получим грубото „Остави ме на мира!“, трябва да знаем, че понякога това е най-доброто решение. Уединението помага да се анализира случилото се и се открие къде се корени причината за състоянието, което не означава веднага да прекъснете разговора или напуснете помещението. Напротив, може да предложите начин как приятно да се постигне усамотението. Заедно проучете как действа ароматерапията, например и как може да се приложи самостоятелно. Запишете час и заведете близкия си до съответния център, ако трябва.

В опитите си да помогнете обаче не правете грешката да се посвещавате изцяло на депресирания близък, поставете някакви граници. Това може само още повече да помогне и на двама ви. Подайте ръка, съдействайте, но не забравяйте за своите нужди и не се притеснявайте да ги изкажете в момент, когато не се чувствате в състояние да се раздавате, което само още веднъж ще покаже на депресирания, че и другите преминават през трудности, с които се опитват да се справят...