Новите по-строги мерки против разпространението на коронавируса станаха причина училищата в цялата страна да преустановят присъствените си занятия за втори път през тази година.

 

Онлайн обучението крие много рискове, сред които обездвижване, депресия, застояване заради прекалена употреба на електронни игри, социални мрежи и видеоклипове.


 

С помощта на няколко простички стъпки онлайн обучението може да бъде успешно, а рисковете от него да бъдат избегнати.

 

„Моментът е напрегнат и непредсказуем за всички: семейства, родители и деца. Можете да помогнете на децата си, като им предоставите структура и рутина, и като бъдете положителна сила в тяхното образование “, посочва д-р Памела Хърст-Дела Пиетра, която е ръководител на Института за цифрови медии и детско развитие.

 

Цифровата карантина решава много проблеми

Помислете дали да не ограничите мобилните телефони и таблети на децата, докато не изпълнят училищните си задачи. Игрите, социалните мрежи и месинджърите са забавни, но често могат да се окажат твърде разсейващи за децата. Приложенията за родителски контрол лесно биха могли да разрешат този проблем. С тяхна помощ се ограничава достъпа на децата до Интернет, дадени приложения или неподходящи уебстраници. Пример за такива безплатни приложения са Google Family Link, Microsoft Family Safety и Apple Screen Time.

 

Пространството за учене трябва да е удобно

Децата имат нужда от спокойно и удобно пространство, предназначено за учене. И тъй като ще прекарват в него часове наред всеки ден, е важно да имат удобен стол и бюро, за да се избегнат ортопедични проблеми заради неправилна стойка.

 

Подкрепете децата в началото

Обърнете внимание на децата през първите дни на онлайн обучението. Задавайте им въпроси в края на урока при възможност. Покажете им как да се подготвят преди всеки час и обсъдете как ще си почиват в междучасията. Дори и да се наложи да прекъсвате работа от време на време, би било най-добре да се уверите първите няколко дни, че децата наистина учат.

 

Междучасие извън виртуалната среда

Уверете се, че децата си правят чести почивки, по време на които се раздвижват. Насърчавайте ги да излизат на свеж въздух или да хапнат лека закуска, така че да не са заседнали през целия ден.

 

Живата връзка с приятелите е важна

Срещите и игрите на живо са най-добрият вариант за децата, но когато няма възможност това се случи, насърчавайте ги да се чуват и пишат с близките си приятели, вместо просто да преглеждат социалните мрежи. Обяснете колко време смятате за разумно да са онлайн и се споразумейте за времето, което могат да прекарват пред екрана.

 

По-малките деца са по-уязвими

По-малките деца са по-уязвими на неблагоприятното въздействие на времето, прекарано пред екрана. Доколкото е възможно, насърчавайте разглеждането и четенето на книжки и работата с творчески материали. Родителите, които имат възможност, биха могли да компенсират онлайн обучението като насърчават творческото писане и измислянето на приказки.

 

Всички сме заедно

Не забравяйте, че не сте сами в тази трудност. Общувайте с други родители, за да откриете какво са намерили за ефективно. Споделете вашите притеснения или полезни съвети. Търсете помощ от учителите или училищния психолог. Важно е всички да работим заедно като общност за доброто на нашите деца и семейства.

 

Доброто планиране носи спокойствие

Доброто планиране може да облекчи стреса както за децата, така и за родителите. Помогнете на децата да си изготвят график за деня, а защо не и за цялата седмица. Помогнете им да определят приоритетите си и да се научат да си поставят цели, задачи и срокове, точно както възрастните правят, когато са на работа. Припомнете на децата си, че контролните и държавните им изпити не изчезват, само защото обучението е преминало онлайн.

 

Не забравяйте да се забавлявате!

Планирайте забавни дейности извън екрана, които да се харесват на цялото семейство. Може да отидете заедно на разходка, да си организирате турнир по настолни игри, семейна игра на карти или шах, да разучите музика, поезия или изкуство от различни епохи, да се учите заедно на ново умение, да си направите караоке, да танцувате или творите заедно. Да готвим зедно с децата е едно от най-сполотяващите занимания, а приготвянето на домашна пица, сладки и палачинки би внесло радост във всеки дом.