Все повече бариери възпрепятстват прякото общуване на децата с природата. В нашето съвремие те я преживяват не толкова директно, колкото чрез интернет, телевизионните програми и книгите, от които научават факти за нея.

 

Всеки родител е загрижен за бъдещето на своите деца. Заради замърсяването ѝ и бързо растящия брой на хората на планетата това бъдеще все повече ще зависи от нашето съзнателното отношение към природата и нейното опазване.


 

Но откъде да започнем?

 

Дайте добър пример

 

Може би сте чували, че един грам практика тежи повече от един тон теория. Примерът, който даваме като възрастни всеки ден, ще е в основата на ценностите и на нашите деца. Грижата за природата проличава в избора да пазаруваме с чанта за многократна употреба и да избяваме пластмасата за еднократна употреба, като сламки, торбички, бутилки за вода, пластмасови чинийки и прибори по празници и дори балони. Всички те водят до натрупване на пластмасови отпадъци. Ккупете на детето сламка и шише за многократна употреба. Избирайте съдове от неръждаема стомана или стъкло, вместо пластмаса. Вземете си вода и нещо за хапване от вкъщи, преди разходка. Така ще спестите и пари, защото няма да се налага да купувате вода и пакетирана храна навън.

 

Излезте сред природата

 

Познай природата, за да я обикнеш. Когато редовно водим децата сред природата, в тях ще се зароди и стремежа да се грижат за нея. Пребиваването сред природата подобрява физическото и емоционално здраве на децата, и дори техния интелект и концентрация. Природата освен това разпалва въображението. Честите разходки са разтоварващи, а докато се любувате на красивата гора, парк или плаж, бихте могли да съберете заедно с децата отпадъците, стига предварително да приготвите ръкавици, дезинфектант и чували за смет. По време на разходките детето може да си носи журнал, в който да си записва какви билки, дървета, гъби, птици, животни е видяло и да ги нарисува. Участвайте с децата в акции за засаждането на дръвчета и за почистване на природни местности.

 

Събирайте отпадъците разделно

 

Събирайте отпадъците разделно и научете децата къде могат да ги изхвърлят. Стремете се към по-ограничена консумация и рециклирайте. Опаковайте храната за училище или за пикник в кутия за многократна употреба. Подарете играчките и дрехите, които децата са израснали, на близки или благотворителни инициативи. Споделянето носи радост, а когато дарявате, вземете децата, за да разберат, че има хора в нужда.

 

Да ценим почвата, въздуха и водата

 

Водата е безценна. Научете децата да спират крана за водата, докато се къпят или си мият зъбите. Почиствайте дома си без тежки химикали. Загасяйте светлините и използвайте енергоефективни крушки. Поговорете с децата за това кои опаковки и предмети от бита са рециклируеми и кои не, кои ресурси са възобновяеми и кои не. Ракажете им за основните замърсители на почвата, водата и въздуха. Винаги купувайте сезонни продукти от местни производители, когато това е възможно.

 

Книги и филми за природата

 

Сред книгите за четене през лятото включете четива за опазването на природата:

  • „Тайната на Черната скала и страхът от непознатото“ от Джо Стантън
  • „Защо трябва да се грижим за природата?“;
  • „Да спасим Земята“ от Мария Манеру;
  • „Къде отива боклукът?“;
  • „Истории за изчезнали животни“ от Джералд Даръл;
  • “Дъж и Кап“ от Деница Илчева.

 

Поучителни филми за последиците от унищожаването на природата са „Уоли“, „Лоракс“, „Живот на нашата планета“, „Дом“ и научно-документалните поредици с участието на сър Дейвид Атънбъроу.

 

Когато децата се научат да ценят природата от най-ранна възраст, те са по-склонни да помогнат за нейното опазване за бъдещите поколения.