Моментите, в които отделяме време, за да четем на своите деца, са едни от най-съкровените в родителството. Това са миговете, когато децата могат да използват въображението и фантазията си, за да си представят историята, която се развива пред тях. И тъкмо удивлението и вълнението, които се зараждат в тези моменти, стават причина малките деца да развият любов към книгите.

 

С тръгването на училище често пъти навикът да четем на децата се загубва, защото родителите смятат, че детето е голямо и трябва да си чете само. Освен това фокусът пада върху домашните и учебната програма, и така четенето на децата остава на заден план.


 

Редовното четене на децата е един от най-хубавите начини да повишим мотивацията им за четене. То помага и за изграждането на близост, защото в тези мигове се свързваме емоционално с децата си. Като отделяме дори и десет минути на ден за четене, бихме могли да мотивираме и най-неохотните читатели да прегърнат отново книгата, и дори да я предпочетат пред телевизията и компютъра.

 

Често след тръгването на училище децата гледат на четенето като на трудност, тъй като не им остава достатъчно свободно време. Четенето за удоволствие, и то на книга, която детето само е избрало, трябва да бъде неразделна част от неговия ден. Не е необходимо фокусът да пада само върху книгите от задължителния списък за лятото, или върху тези, които ние смятаме за полезни.

 

Как да четем на децата?

 

Изберете книга, която би развълнувала детето, или го поканете само да избере измежду няколко романа, след като направите резюме на всеки от тях. Когато децата са повече или има разногласия, напишете заглавията на няколко книги на листче и направете томбола.

 

Четете увлекателно и с ентусиазъм. Децата обичат да гледат как родителите им оживяват една история, за тях това е вълшебно. Когато родителите реагират на сюжета и героите, те показват какво се случва с читателя, когато е развълнуван и взаимодейства с една книга.

 

Дайте си време за дискусия. Нека децата да обсъдят с вас и помежду си темите, поуките, развитието на сюжета и мотивацията на героите.

 

Понякога можете да прекъснете четенето в най-вълнуващия момент. Това ще накара децата да очакват с нетърпение следващото четене.

 

Когато завършите една книга, отпразнувайте събитието, като се настаните удобно на канапето или върху възглавници на пода, като си приготвите сладкиш или друго лакомство. Някои от най-взаимните моменти в семейството се случват, когато слушаме децата да разсъждават върху това как една книга им е повлияла.

 

Създайте трепетно очакване за следващата книга. Разкрийте на децата кой ще бъде следващият споделен роман във вашия семеен клуб на читателя, като не забравяте да направите презентацията запомняща се!