Самотата боли, но изолацията убива, показва ново британско изследване, проведено в University College London.

 

Учените започват работата си, опирайки се на предишни данни, че самотата и рядкото общуване с приятели могат да съкратят продължителността на живота, очаквайки съчетаните им ефекти да са особени значителни.


 

Те събират данни от 6500 мъже и жени над 52-годишна възраст, които попълват въпросник, оценяващ социалните им контакти и собственото им усещане за самота. Събирането на информация започва през 2004 г., след което изследователите проследяват участниците в течение на осем години.

 

Според Андрю Стептоу – професор по психология в University College London, първоначално данните оправдават очакванията на екипа – социалната изолация и самотата увеличават риска от смъртност. След по-задълбочен анализ, обаче, за голямо учудване на психолозите, се оказва, че социалната изолация е много по-значимият фактор.

 

Първоначално изглежда, че самотата е причината за по-висока смъртност. Впоследствие, обаче, се оказва, че водещо значение имат други рискови фактори – бедност и/или здравни проблеми. Според професор Стептоу, след отчитане на тези фактори привидният принос на самотата остава почти напълно неутрализиран. Оказва се, обаче, че хора, които прекарват малко време с приятели и на социални мероприятия имат по-висока смъртност, независимо от социалния им и здравен статус.

 

Учените все още нямат ясна представа защо това е така. Възможно е прекарването на повече време с приятели да има непреки положителни здравни ефекти – например, те могат да окуражават посещаването на лекар при здравни проблеми като болки в гърдите, неврологични оплаквания и др.

NEWS_MORE_BOX

 

Други изследователи са изненадани, но и ненапълно убедени в резултатите от проучването, въпреки, че мащабът и качеството на дизайна му са неоспорими. Според Берт Учино от Университета в Юта, настоящото проучване не опровергава многото трудове, доказващи, че самотата съкращава продължителността на живота. Той твърди, че учените от University College London са достигнали до различен извод, защото са използвали различна дефиниция за понятието самота, още повече, че в ерата на интернет тя е много относителна и бързо променлива. Според него, много хора съобщават, че не са самотни, защото се смятат за свързани с други хора чрез Facebook, но здравните ползи от директния контакт все така липсват при тях.

 

Освен това, според Джон Чапоко – изследовател от Университета в Чикаго, необичайните резултати може да се дължат на обстоятелството, че изследването е било проведено във Великобритания, докато всички досегашни са били извършвани в САЩ. Възможно е във Великобритания, където се цени емоционалната твърдост, много по-малко хора да си признават, че са самотни в сравнение със САЩ.

 

Независимо дали понижава продължителността на живота или не, самотата със сигурност понижава качеството му. Чапоко напомня, че усещането за самота лесно може да бъде облекчено, ако не премахнато, чрез съвсем тривиални стъпки – излизане навън с приятел, разходка, дори телефонно обаждане могат да ни накарат да се чувстваме много по-добре. Много специалисти смятат, че тези стъпки имат и дългосрочни емоционални и здравни ползи.