Нашето функциониране в света до много голяма степен се определя от нашите семейства и от взаимоотношенията, които имаме със своите значими близки. В забързаното ни ежедневие рядко семействата намират дотатъчно време, което да прекарват заедно. Споделеното време заедно помага за изграждането на хармонична и стабилна връзка на всички членове от семейството. Защото семейството е единна система, която е създаден с идеята за заедност, и където партньорите имат еднакви цели и мечти.


Споделено време звучи много относително и може да се тълкува като много широко понятие. Споделеното време може да бъде прекарано по много различни начини – разходка в парка, съвместни игри, време за разговори, или просто време пред телевизора. Кое е удачно обаче за изграждане на подобряване на семейните взаимоотношения?


Факт е, че децата, които растат в топли, грижовни и сплотени семейства, се научават по-добре да се справят с конфликтите, умеят по-добре да се свързват с другите и изграждат по-добри умения за комуникация и емоционална реакция. От изключителна важност е всеки член на семейството, независимо от възрастта, да разполага с пространство да изрази свободно своите мисли и чувства, знаейки, че ще срещне разбиране и подкрепа от близките си и няма да бъде съден. Това спомага за изграждане и затвърждаване на самоувереността и чувството за принадлежност.Няма нищо по-хубаво за едно семейство от споделеното време за забавления. Но сякаш в този забързан свят, много семейства са погълнати от ежедневната рутина и срещат затруднения с това. 


На помощ на семействата идва международният екип на BONTS – Building family bonds through sports, който с помощта на детско-юношески психолог и семеен консултант в мое лице като част от Фондация Кураж и треньори в различни спортни дисциплини, се заеха с предизвикателната задача да адаптират различни спортни активности, в които да могат да се включват всички членове на едно семейство. Мащабен проект, финансиран от програма Еразъм Спорт. Независимо дали е индивидуален или колективен спорт, децата винаги изпитват радост, когато техните родители са ангажирани като тях с такива дейности.


Укрепването на релационните връзки между членовете на семейството е от голямо значение. Понякога разстоянието между поколенията, личностите или интересите може да се почувства като мили. Участието в спортни активности може да генерира стотици разговори и различни начини за свързване, прекарване на време и свързване със семейството.


Спортът със семейството засилва усещането за сплотеност. Физическата активност повишава нивата на серотонин в мозъка и носи чувство за щастие. Спортните дейности и игри дават една чудесна възможност на едно семейство да започне и продължи една нова семейна традиция. Състезателният характер на някои игри също създава пространство за обсъждане на важни ценности в семеен контекст.


Съвместната работа на семейството като екип поставя нови перспективи и стойност на семейните взаимоотношения. Спортът помага на родителите да предадат на децата си ценни житейски уроци. Както казахме, спортът развива социалните умения, включително приемането на другия, подкрепата от близките и стойността на конкуренцията. Защото през целия си живот се сблъскваме с конкуренция – в училище, в работата, в спорта. Приспособяването също е важен социален аспект. Физическите активности намаляват тревожността и напрежението, затова са изключително подходящи за преодоляване на срамежливостта.


Разбира се, няма как да пропуснем и типично здравословните ползи от физическата активност. Спортуването подобрява здравето и има благотворно влияние на целия организъм. Подобрява сърдечната дейност, мускулния тонус, дишането. Спортуващите хора са със значително намален риск от развитие на автоимунни и сърдечно-съдови заболявания. Редовната активност подобрява качеството на живот във всички сфери.


Българският екип на BONTS проведе анкета с голяма част семейства. 80% от анкетираните посочват, че спортуват или участват в подвижни игри заедно със своите деца, а 95% от всички анкетирани проявяват интерес и желание да се включат в подобни занимания. Като приоритетни дейности се посочват плуване, бягане, йога, планински преходи и бойни изкуства.


За съжаление липсата на време е една от основните, трудно преодолими бариери за общи спортни дейности, посочено от над 60% от анкетираните. 


Над 95% от анкетираните споделят, че с радост биха се включили в дейности заедно със своите семейства, ако те бъдат интересни и адаптирани за всички членове на семейството, независимо от възраст и пол и ако дейностите не са с рисков фактор. Над 90% от участниците изявяват желание за участие в дейности сред природата, които да са интересни, забавни, закачливи и в дейности с образователен характер.


Организирани дейности по проекта бяха проведени в Ниш, Сърбия. Предстоят адаптирани спортни дейности в Пловдив, България, Хърватска и в Кипър.


За предстоящи дейности в Пловдив може да следите фейсбук страницата ми.