Резервираните личности често са трудни за разгадаване и разбиране, тъй като не споделят своите мисли и не изразяват емоциите си толкова лесно. Погрешно е схващането, че с това поведение целят да скрият нещо от своята половинка. Те по-скоро са по-добри в слушането, отколкото в говоренето. 
 
Ако подходим по правилния начин, дори и най-срамежливите могат да отворят за нас своя вътрешен свят. Ако излизаме със срамежлив човек, е полезно да се имат предвид някои съвети, с чиято помощ да се подпомогне комуникацията помежду ни...
 

Да инициираме разговор

В главата на по-свитите хора прехвърчат милион мисли, но често те не са добри в общите приказки. Ако сме „говорещият“ във връзката, следва да инициираме разговор, в който половинката ни да може да се включи. 
 
Не че не искат да разговарят, срамежливите хора по-скоро не намират думите, за да завържат разговор. Леко „побутване“ би им се отразило чудесно. 
 

Да се отворим пред него/нея

Може да не е лесно да бъдем допуснати в света на срамежливия човек, където да сподели своите съкровени тайни и мечти. Това може значително да се улесни, ако ние първи отворим своя свят пред него. Възможно е целият процес да отнеме малко повече време, но това няма особено значение, стига да успеем да се свържем един с друг.
NEWS_MORE_BOX
 

Да бъдем търпеливи


Да, с някои е нужно да се прояви по-голямо търпение и разбиране. С тях нещата не вървят толкова лесно, но, щом веднъж се почувстват комфортно, със сигурност ще наблюдаваме как се променят. 
 

Да направим първата стъпка

Когато става дума за интимност, ние следва да направим първата стъпка. Срамежливата ни половинка със сигурност иска да бъде в по-голяма физическа близост, но трудно би поела инициативата за това. Допир до ръката, до бузата може да бъде от полза. 
 
След като сме инициирали близостта, най-вероятно ще се изненадаме колко харесва това на половинката ни и колко „силна“ може да бъде обратната връзка.