Лятото е чудесно време за игри, четене и разходки, но свободно време през ваканцията позволява на децата да се посветят и на някои забавни писателски дейности.

 

Стара приказка с нов край


Обсъдете с детето дали харесва начина, по който завършва дадена приказка, книга или филм. След това предложете на Вашия начинаещ писател да пренапише края по свой вкус. Това е свързано както с проява на въображение и креативност, така и с развитие на критичното мислене. По-големите деца дори могат да напишат нова последна глава на книга или да направят сценарий за любим с филм с по-различен край. Не забравяйте да се почерпите на премиерата на старата история с нов край.

 

Писмо до любим писател

Има ли Вашето дете любима книга, която обожава да препрочита? Това е възможност да сподели своите чувства с човека, който я е написал, и дори да се запознае с него, като му изпрати писмо. Детето може да напише нещо за себе си и да сподели защо книгата му е любима. В писмото си може да зададе въпроси, например, защо героят се е държал по определен начин. Така, освен че ще упражни уменията си за писане и изразяване, детето ще научи и как се пише писмо. Помогнете му да го редактира, като проверите правописа, конструкцията на изреченията, абзаците и главни букви. Бихте могли дори да добавите втори празен плик с Вашето име, адрес и марка, готов за употреба, в случай, че писателят има възможност да Ви отговори.

 

Рецензия за книга

Децата могат да бъдат доста критични, когато става дума за книги, филми или музика. Написването на рецензия за книга е чудесен начин да засилят уменията си за четене с разбиране. За да им бъде интересно е добре в началото да пишат предимно за нещата, които ги интересуват. Писането на рецензия подтиква децата да се замислят по-задълбочено и да помислят защо една книга или филм ги карат да се чувстват добре или разочаровани.

 

Собствено списание или комикс

Децата обичат списания и комикси, а направата на собствено списание или комикс е мащабен и интересен проект, който включва обмислянето и подреждането на идеи, снимки и рисунки. Това е и добър групов проект за сътрудничество между братя и сестри, или между приятели. Когато детето приключи, направете копия и ги подарете на всички от семейството и на приятели като изнанеда за рождения им ден.

 

Детски дневник

Воденето на дневник е чудесен начин за децата да записват впечатленията си от деня, да проследяват чувствата си, да подредят мислите си и да съхраняват спомени. Освен това дневникът е отдушник за трудните емоции и дава на децата свободата да избират за какво и колко често да пишат. Воденето на дневник ги подтиква да се замислят за думите, с които се изразяват, и се превръща в удивителен спомен за всички вълнуващи моменти в живота.