Да си родител никак не е лесно. В стремежа си да дадем на децата си най-доброто, да им осигурим подходяща среда, дом, храна, облекло, се преуморяваме и допускаме някои грешки в отношението си към детето. В резултат на родителското държание, поведението на детето също се променя. Ето и някои признаци за това, че допускаме грешки в отглеждането на децата си.

 

Постоянен плач и раздразнение. Този признак е характерен за по-малките деца – до 2-3 години. Ако детето плаче за най-малкото нещо и се дразни от всичко, което го заобикаля, възможно е това да се дължи на недостатъчно внимание от наша страна. По този начин то иска да привлече вниманието ни, да бъде гушкано и да има повече физически контакти с мама и тати. Важно е да балансираме домакинските задължения и времето, прекарано с телефона или компютъра и времето, прекарано в игра с мъничето. Гушкайте вашето дете винаги щом ви се отдаде възможност. Така то ще се чувства сигурно и обичано.


 

Лъжи. Ако хващаме детето си да ни лъже често, дори и за дребни неща, възможно е това да се дължи на наша реакция по отношение на негова грешка. Децата са много раними. Ако всеки път реагираме твърде остро на техните грешки е възможно те да започнат да лъжат, за да избегнат караницата. Разбира се, не можем да ги оставим да правят каквото си искат, но когато правим забележки, не е задължително те винаги да са на висок тон.

 

Ниска самооценка. Ако виждаме, че детето ни има твърде ниско самочувствие и не се чувства сигурно в себе си и във възможностите си, това може да е резултат от нашето отношение към тях. Докато са малки, децата имат нужда от мотивация и от родителско одобрение. Редно е винаги да показваме, че сме доволни от постиженията на децата. Сравняването им с постиженията на други деца никак не е препоръчително.

 

Лесно се плашат. Често се срещат деца, които се страхуват от тъмното или от чудовища или от това да направят нещо ново сами. В тези случаи ние като родители трябва да им помогнем да се справят сами със страховете си. Да им покажем, че в тъмната стая няма нищо по-различно от това в светлата или пък да ги насърчаваме да правят нови неща сами като бъдем близо до тях.