Въпросите на бъдещите родители съдържат не само практични притеснения, но и отразяват тревогата от неизвестността. Как да се подготвите за това, което все още не можете да видите или почувствате? Как ще отговорите на предизвикателството, което още не можете да идентифицирате?

Нашата способност да даваме на другите се основава на това, което притежаваме вътре в нас. Един от най-добрите начини да станете родители е да го разгледате като духовно преживяване. Родителите израстват, преминавайки през множество предизвикателства, някои познати, но и много от тях непредвидими. Пътешествието през родителството може да бъде голяма част от личното духовно развитие.

Да търсите помощ по този път е очаквана част от пътуването, въпреки че не знаете каква точно да бъде тази помощ. Вашият характер, както и цялата ви личност ще се променят през периодите, които изискват голяма вяра и посвещаване. Вашият брак е мястото, където вие развивате голяма част от себе си и изразява същността си. Родителството е друг начин, който води до съзряване и развитие на характера.

Какво трябва да знаем?
Да сте все още двама е предимство -  използвайте го, за да обмислите някои основни въпроси посочени по-долу. Тогава, вече можете да изгответе план.
 

1. Цели и кариера

Да, периодът от 20 до 30 години на жената е най-подходящ за раждане, но също така е и време за основно развитие на личната кариера. Все още ли сте в процес на обучение, или планирате да се върнете и да продължите след известно време? Как образованието ще се отрази на вашите финанси, свободно време и връзка? И какъв ефект ще има детето върху това?

Тревогите, свързани с тези въпроси карат все повече и повече жени да оставят на заден план родителството (прекарвайки ранните си години фокусирани върху работата). Затова всяка година броят на жените, които раждат около и над 40 години се увеличава. Това не е задължително - в днешно време да имаш едновременно деца и кариера не е невъзможно. Според статистиката половината от всички жени се връщат на работа година след раждането. При жените с университетско образование това са три четвърти.

При мъжете притесненията са от по-друг характер – някои бащи се страхуват, че ставайки родител, това ще е краят на тяхната младост.
Това е свързано със страха, че за да стане "отговорен възрастен", няма да може да се вижда с приятели, да излиза, или няма да има време за любимите си занимания. Да бъдеш баща не означава, че никога вече няма да излизаш с приятели. Просто това отнема повече усилия и съставяне на график.

Добре е: Тук най-важно е разбирането, че бебето не е краят на начина ви на живот, какъвто го познавате, а може да разкрие вашия потенциал да организирате и планирате, да ви амбицира за творческо и професионално развитие.

Лошо: Да обвинявате детето, че ви е отнело свободата и възможността да се развивате.
 


2. Зачеване на здраво бебе

Вероятно нямате или имате много малка представа за възможността си да заченете, докато не започнете да опитвате. Съществува възможност това да отнеме месеци и дори години. Въпреки това, не започвайте да опитвате, докато не сте честно и категорично готови да станете родители след 9 месеца – много от хората забременяват от техния първи опит.

Здравето на вашето бебе е основна причина да решите да промените храненето си още преди да сте решили да забременеете. Още повече, след като бременността настъпи, здравето на детето е общият знаменател на вашия и на партньора ви здравословен начин на живот. Как да дадете най-добрия възможен старт за живот на вашето бебе?

NEWS_MORE_BOX

 

Много е просто. Започнете да се подготвяте за най-важното събитие във вашето семейство най-малко 120 дни преди зачеването – независимо дали опитвате по естествен път или използвате асистирана репродукция.

Защо 120 дни? Качеството на яйцеклетките и сперматозоидите днес е отражение на всичко, което се е случвало във вашето тяло и околната среда през предходните 4 месеца. Вашата цялостна здравна картина през това време, включително хранене, нива на стрес, концентрация на кислород в кръвта, нива на хормоните, емоции и други фактори влияят върху качеството на вашата фертилност през настоящия месец.

Добре е: Да водите здравословен начин на живот с балансирано хранене и физическа активност. Да посещавате редовно вашия гинеколог и да правите профилактични прегледи.

Лошо: Да поддържате вредни навици като тютюнопушене, употреба на алкохол, да се излагате на вредни влияния и да водите нездравословен начин на живот.