Учените доказаха правотата на поредната народна мъдрост, че по гласа се познава човекът отсреща. Според изследване, публикувано в онлайн изданието PLoS One ние разгадаваме личностни качества за по-малко от секунда само по гласа.

Това се получава, защото чрез гласа си изпращаме уловими от сетивата ни сигнали. В състояние сме да разберем пола, възрастта, физическото състояние и дори особености на характера на човека отсреща без дори да го виждаме.
 
За да решат напълно загадката доколко притежаваме тези способности, екипът на д-р Фил МакАлър от университета на Глазгоу провеждат следния експеримент.

Записват 64 души, докато четат специално избран текст, след което отделят думата „здравей“, фигурирала в него. Пускат откъслечния запис на други 320 души, които според усещанията си за гласа трябва да оценят по скала от 1 до 9 доколкото съответната личност излъчва доверие, властност и сексапил...

Изненадата за изследователския екип била, че 320 доброволци в експеримента дават изключително сходни отговори. Това показва сходния начин на интерпретиране на определени характеристики на гласа с дадени качества на човешкия характер, коментират учените.

Тази особеност си има своето обяснение от гледна точка на еволюцията, коментира д-р МакАлър. На човека винаги му се е налагало бързо да направи преценка дали да се довери на някого и да го доближи или да го избегне.

NEWS_MORE_BOXС гласа си създаваме определено впечатление за нас самите за части от секундата, като интерпретираме различни негови характеристики. Например по тона преценяваме доколко благонадеждност можем да очакваме от събеседника ни. На хора, пък които извисяват глас, може да се разчита, дава пример от интерпретациите на участвалите в експеримента д-р МакАлър.

Гласът подлежи на контрол и човек може да придобие умения да го използва с определени цели, както и правят Маргарет Тачър и Кралица Елизабет ІІ. Те постигат властната нотка в гласа си с упражнения.

Има обаче аспекти от гласа, които не подлежат на промяна или тя се постига много трудно. Например формата на вокалния тракт значително влияе на това колко властен ще звучи гласа.

Анализът на проучването според изследователите е от полза при създаването на медицински апарати, които възпроизвеждат говор при хора загубили гласа си заради един или друг здравословен проблем, за да се придадат по-човешки нюанси на звуците от машината. От полза би бил и при наемането на кандидати за определени длъжности, при които гласът е от съществено значение за постигането на резултатност, като операторите в колцентровете например, допълва ученият.