Около една трета от всички жени по света са малтретирани от домашни насилници, сочат нови, потресаващи данни на Световната здравна организация.


Тя публикува първия си обхватен, глобален преглед на проучванията върху физическото и сексуално насилие срещу жените.


От него става ясно, че физическото и сексуално насилие срещу жени е по-често срещано, отколкото повечето здравни рискове, които най-много застрашават жените – като рака на гърдата.Към 35 % от жените по света са ставали жертва на физическо или сексуално насилие от страна на партньор, или на сексуално насилие от непознат. СЗО нарича това проблем на общественото здраве от епидемичен мащаб.


Оказва се още, че ако сте жена, е по-вероятно да бъдете убита от Вашия партньор, отколкото от непознат. Докладът показва, че 38% от всички убийства на жени са извършени от техните интимни партньори.

NEWS_MORE_BOX


Последиците от насилието върху здравето на жените са дълбоки. Глобално, 42 % от жените, които са били насилвани, са претърпели телесни повреди.


Освен телесни повреди, насилието има и сурови психологически последици. Преживелите насилие от партньор жени носят два пъти по-голям риск от депресия.


СЗО апелира към националните институции да въведат по-ефикасни политики, които да насърчат жертвите на домашно насилие да съобщават в съответните центрове за това, което им се случва.


В момента голяма част от пострадалите жени не търсят помощ, защото се притесняват, че ще бъдат заклеймени.


Според организацията е нужно здравните работници да бъдат по-добре обучени да откриват насилие срещу жени, да помагат на жертвите по дискретен начин и да полагат усилия за преодоляване на психологическата травма.