Библейски истини, четем в изводите на научен екип дръзнал да изследва причините за дълголетието на група жители в Южна Италия. Освен срещаната им отличителна черта - свръхпреклонната възраст, до която достигат малцина, изследователите от университетите La Sapienza в Рим и Калифорнийския университет в Сант Диего, откриват общи отличителни психологически белези у въпросната група.


За разяснение възрастните живеят в отдалечени селища между Средиземно море и планините на територията на Ботуша и наброяват няколкостотин души на възраст над 90 години.


Факт е, че здравословното състояние на тези хора е действително по-крехко от това на останалите възрастни, коментира резултатите водещият автор д-р Дилип Джест от Центъра за остаряване в добро здраве и професор по психиатрия и невронауки в Университета на Сан Диего, но тяхното психично здраве е далеч по-добро от групата на 51 – 75-годишните. Проучванията върху дълголетието досега винаги са се съсредоточавали върху генетичния фактор, споделя професорът, като ние непрекъснато неглижираме психологическия фактор и доброто емоционално здраве върху здравословното състояние и продължителността на живота.

 

Тези хора притежават уникални черти, които гарантират не просто оцеляване, но и постигане на щастие и добро качество на живот на преклонна възраст, пише проф. Джест в International Psychogeriatrics. Сред отличителните черти той изброява позитивност в светогледа, работна етика, упоритост и силна връзка със семейството и земята, вяра. 


Изследователите са работили по количествени рейтингови скали за оценка на умственото и физическото здраве, както и са провели качествени интервюта със старците, отбелязвайки специфични житейски детайли като мигриране, преживяване на травматични събития и пр. Те се простират и по-далече като в анкетните си листи включват децата и други по-млади членове на родовете и техните впечатления за живота на дълголетниците. 

Един от 29-мата участвали в проучването старци споделя за скорошната загуба на любимата си съпруга: „Бяхме заедно 70 години. Бях до нея през цялото време на боледуването ѝ. Чувствах се празен след загубата ѝ, но благодарение на синовете си след месец се чувствам по-добре.“ Той има 4 деца, 10 внука и 9 правнука. Въпреки преклонната си възраст не е загубил връзката си с тях и се радва на присъствието им. „Борих се през целия си живот. Винаги съм бил готов за промени и смятам, че те внасят живот и ни дават шанс да растем."

 

NEWS_MORE_BOX

 


Повече от старците остават дейни, въпреки годините си и не се отказват от работата на полето или у дома. „Това е моят живот и няма да се откажа от него.“ споделят те пред изследователите. 


Любовта към земята е груповият им отличителен белег. Тя им дава цел в живота и нещо друго, което поколенията след това сме загубили. Това са хора, които се отличават с упоритостта си, те са доминиращи личности и се нуждаят да изпитват чувство за контрол, което са придобили от уменията си да влияят на околната среда. Верни са на убежденията си и по-малко се интересуват от това, което мислят другите. Същевременно тази тяхна черта е балансирана от необходимостта да приемат и се адаптират към променящите се обстоятелства. 


Участниците в изследването демонстрирали значителни умения да взимат решения и завидна ненатрапчива самоувереност. "Винаги мисля за най-доброто. Винаги има решение в живота.“ 


"Аз съм винаги активен. Не знам какво е стрес. Животът е това, което е и трябва винаги да сме готови да се справим с трудностите. Така ме учеше баща ми и моят живот потвърждава правотата му."


Може би си заслужава да възприемем мъдростта им и малко подредим обърканите ценности в съвремието ни. Какво ще кажете?