Воденето на дневник е един от най-добрите начини за детето да се потопи в богатия си вътрешен свят. Писането му помага да изгради собствено виждане за света и е особено полезно за децата, които се затрудняват да изразят своите нужди и да вземат решения.

 

С помощта на дневника детето винаги може да се върне към определена случка, мисъл, идея или преживяване, за да ги изследва по-обективно.


 

Дневникът е безопасен отдушник, който помага на детето да се справи с големите си и понякога трудни чувства, особено в изпълнените с много нови преживявания училищни години. В дневника детето може да излее своите мисли, без да бъде осъдено и поучавано.

 

В личния си дневник то може да сподели нещата, които се тревожи, че биха го злепоставили и след време да се върне към тях, за да изследва своите чувства и да открие както своите, така и чуждите нужди и мотиви.

 

Воденето на дневник усъвършенства уменията за писане и четене с разбиране, стимулира въображението и позволява на детето да прави по-реалистична оценка на дадена ситуация след време.

 

Интересни идеи за детски дневник

 

Дневник за природата

 

Всяко дете обича природата и може да си направи дневник, в който да споделя своите наблюдения за природния свят. В него детето може да рисува насекоми, животни или птици, които е видяло, да описва звуците, които чува, да си записва любопитни факти за растенията, плодовете и животните, които са му любими, да си залепва снимки и да си набелязва места сред природата, които иска да посети.

 

Дневник в буркан

 

Тъй като невинаги е лесно да се измисли какво да се напише, може да подарите един красиво украсен голям буркан на детето, в който да има интересни въпроси, записани върху листчета. Детето може да си изтегля листче всеки ден или веднъж в седмицата и да отговаря, например за любимите му книги, герои, филми, песни, приятели, спомени, забавни случки, храни, хобита.

 

Дневник на чувствата

 

Дневникът на чувствата е чудесен начин детето да се ориентира в емоционалния си свят. В него то може да записва ситуациите, които са провокирали силни чувства, да нарисува картина на тези ситуации или на начина, по който се е почувствало.

 

Ежедневното писане в дневник насърчава детето да размишлява, да бъде по-осъзнато и да отсява съществените за него преживявания. И още нещо: писането ще му позволи да запази ценни спомени от своето детство, към които да се връща, когато порасне.