Тийнеджърите, които непрестанно са пред компютрите си, са 50% по-застрашени от проблемно поведение, отколкото връстниците им, които не се застояват много във виртуалното пространство. За Интернет маниаците е по-вероятно да започнат да употребяват наркотици, алкохол, да практикуват секс без предпазни мерки, дори да не използват предпазните колани в автомобилите.


Проблемите при подрастващите,  проявяващи зависимост към виртуалното пространство, се дължат на усвояването на определено поведение, към което са се стремили и са открили в Интернет. Тези деца обикновено прекарват около 4-5 часа на ден пред монитора, което е достатъчно, за да се придобие поведението на наблюдавания модел, казва ръководителят на ново проучване на Queen's University в Канада, Валери Карсън.


Едно от обясненията във връзка с направените открития е, че рекламите, излъчвани по телевизията, вече се появяват и в Интернет, а употребата на компютри при подрастващите се е увеличила значително през последните години.


Една от възможностите за превенция е програма, която да ограничава достъпа до Интернет. Днес обаче младежите са много добре запознати с технологиите, така че вариантът би се оказал неефективен. Освен това тези програми не могат да блокират всички Интернет страници, обясняват още експертите.


Проучването е публикувано в Journal of Preventative Medicine.