Puls.bg за шести път организира Форум бременност и детско здраве, който се наложи като водещо събитие, насочено към бъдещи и настоящи родители. Целите ни винаги са били да Ви предоставим достоверна и актуална информация, поднесена по възможно най-директен начин. Затова на сцената ни говорят водещи български специалисти, работещи в областта на майчиното и детското здравеопазване. Въпросите относно бременността, раждането, отглеждането на новороденото, грижите за бебето и детето, въобще винаги са били горещи. На форума ни Вие задавате въпросите си към специалистите и получавате отговор директно от тях. За този форум решихме да поставим една нова тематика за нас, защото тя е не по-маловажна и защото от нея също зависи емоционалното и физическо здраве на детето ни – заедно с Деница Банчевска ще проследим как се променят отношенията между партньорите с появата на детето. Обещаваме Ви един силен панел, насочен към нервно-психичното здраве на детето и здравата връзка между всички в семейството.
 
Ето какво ни споделя Деница Банчевска по нейната тема в аванс...
 
Деница Банчевска е доктор по психология, психотерапевт и клиничен супервизор с образование и опит от САЩ. Защитила е докторска степен в областта на човешкото развитие и семейната психотерапия. Притежава сертификат за психотерапевт към националната психотерапевтична асоциация на САЩ (ААМFТ).
 
Има значителен опит като терапевт, супервизор и научен изследовател в продължение на 11 години към Щатския университет на Охайо (The Ohio State University), където се е учила от водещи психолози и семейни психотерапевти в глобален аспект. 
 
Oсвен като терапевт, работи и като преподавател и супервизор в областта на психологията, социалната работа и фамилната терапия. Член е на Българския институт по фамилна терапия и на Дружеството на психолозите в България.
 
 - Г-жо Банчевска, какво се случва в семейството, когато се появи детето?
 
Раждането на дете обикновено се асоцира с дългоочаквана радост и положителни емоции. Всеки, който има опит, знае обаче, че детето идва и с много грижи и нови предизвикателства. Тази промяна изгражда нов тип партньорски взаимоотношения, които да осигурят баланс между интимните отношения в двойката, родителството и ефективната координация на усилия и ресурси за отглеждане на детето.
NEWS_MORE_BOX
 
 
 - Кои са най-големите рискове за семейните отношения след раждането на детето? Заздравява или е фатална за романтичната връзка на мъжа и жената появата на детето? 
 
Често пъти родителите се втурват с ентусиазъм да предоставят най-добрата грижа за новия член на семейството. Това е процес, който започва дори преди раждането и продължава с години. В старанието си да дадат най-доброто от себе си, двамата родители обръщат цялото си внимание към детето и рядко им остават сили и време за връзката си един с друг. Някак все не остава време и вече не е приоритет да прекарват време само двамата. А времето прекарано заедно, например в интимни вечери, пътуване или други любими занимания, подхранва интимността. Връзката между двама души е жива и вечно променяща се. Тя има нужда от грижа и точно както една градина, която не се полива, интимността умира с времето, ако не ѝ отделяме специално време. Често пъти, няколко години след раждането на детето, партньорите откриват, че улисани в грижите за него са се отдалечили един от друг.
 
Научните изследвания показват, че удовлетворението от взаимоотношенията при повечето двойки намалява при появата на дете. Тези от тях, които успяват да си възвърнат отношенията, най-често успяват едва след като децата напуснат дома. Разбира се, има и изключения, които ни учат как да съхраним и подхранваме връзката и интимността по време на отглеждането на децата, за което ще говоря по-подробно на форума на Puls.bg през май.
 
Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се провежда с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Dove Baby и Дентална клиника „Петър Дучев“
 
За Форум бременност и детско здраве тази година провеждаме и Класациите "Специалистите, на които имам доверие". В тях ще номинираме водещи специалисти и клиники в страната, които са Ви спечелили с грижи и отношение по време на проследяване на бременността и раждането на детето. Можете да гласувате в 4-те категории: за акушер-гинеколог, акушерка, неонатолог или педиатър и родилно отделение. Вашата номинация можете да подадете ТУК
 
Втората инициатива, която тече, е конкурс "Фото Puls". Участвайте в него с Ваши снимки от бременността или след раждането на детето с него. Две са категориите: "Бъдеща майка на фокус" и "Бебе на фокус". Можете да качите Вашата снимка или директно да гласувате за участник ТУК