Настолните игри са чудесно забавление за цялото семейство. Повечето възрастни умеят да се наслаждават на играта, независимо дали печелят или губят, защото са се научили с времето и опита, но децата често намират загубата за разочароваща, дразнеща и дори. В резултат на това по-чувствителните родители могат да се оставят да бъдат „победени“. И наистина, кой родител не се е преструвал, че не може да намери малкото си дете, скрило се на очевидно място? Или да се остави да бъде победен в играта на гоненица?

 

Когато обаче оставим детето винаги да печели, дори и когато е навършило училищна възраст, не ми правим услуга. Това решение може да изглежда като доброта от наша страна, но в крайна сметка само ще подсили някои негативни модели на поведение и ще създаде в детето нереална представа за света. В крайна сметка, всеки трябва да се научи да губи понякога.


 

Кога да се оставим да бъдем победени?

 

Когато децата са съвсем малки, има смисъл да се оставим да бъдем победени. Малките деца не са равностойни да се състезават с възрастните и непрекъснатите загуби могат да ги накарат да се чувстват безсилни. Възможно е дори да започнат да избягват да играят с Вас.

 

Покажете на детето как се губи

 

С израстването на детето ценна опитност за него е да преживее загуба. Педагозите и психолози отбелязват, че около петгодишна възраст децата започват да се конкурират и да сравняват представянето си с това на другите. Тези, които печелят през цялото време, не се научават как да упорстват при поражение. Лесната победа ги оставя неподготвени за живота и ги учи, когато се сблъскат с предизвикателство, просто да се откажат. Освен това, ако постоянно губите от детето си, то може да загуби увереност във Вас. Детето има нужда от зрял и умел възрастен, от когото да знае, че има какво да научи. За да му покажете как да губи, избягвайте да се оправдавате или да критикувате победителя, когато сте победени, и посрещайте загубата с хумор или аналитична мисъл.

 

Малко преднина не пречи

 

Понякога е добре да улесните детето. В края на краищата то не е толкова опитно, силно, бързо и координирано, затова можете да му дадете преднина при състезание и съвет в настолните игри. Даването на преднина или насока е различно от това да се оставите да бъдете победени. Освен това е важно децата да изпитат радостта от победата. Децата, които постоянно са побеждавани в семейните игри, може да спрат да се опитват, защото смятат, че загубата е неизбежна. Децата, които знаят как да печелят, но и какво е загуба, имат по-реалистичен поглед към живота и са по-адаптични в училище и към други предизвикателства.

 

Хвалете усилията на детето

 

Съсредоточете се върху волята, упоритата работа, подхода и усилията, а на върху представянето и резултатите на детето. Хвалете неговия напредък, а не краен резултат. Често се случва децата в предучилищна възраст да измислят собствени правила или да „хитруват“, докато играят, но не се поддавайте на техния гняв или разочарование. Не им позволявайте да нарушават правилата, за да спечелят, защото това може да ги научи, че да бъдеш първи е по-важно от честността или добротата. Когато детето изпитва тъга, гняв, разочарование, помогнете му да разбере чувствата си и му помогнете да развие умения за справяне с трудните емоции. Винаги му благодарете за това, че е играло с вас с ръкостискане или прегръдка, и постепенно го приучете да се наслади на забавлението и споделеното време, а не върху това кой е спечелил и кой е загубил.