В съвременния „технологичен“ свят децата прекарват все повече време пред екрана. Това, което по-лесно може да ги откъсне от интересните „джаджи“ е да открият своето хоби, което им носи радост и вдъхновение.

 

Хобито може да помогне на детето буквално да разцъфти като опознае по-добре себе си.


 

Понякога, в загрижеността си за бъдещето на детето, има опасност да го насочим твърде отрано към чуждоезиково обучение, ментална аритметика или STEM обучение. До 14-тата си година децата имат нужда от среда, която да стимулира здравословното им физическо и емоционално развитие, докато горните занимания са насочени предимно към интелекта.

 

За съжаление, често пренебрегваме значението на контакта с природата, свободното време, играта, движението и изкуствата.

 

От какво се вълнува детето?

 

Помислете от какво се вълнува детето – обича ли да се движи или се увлича по рисуване? Може би обожава да строи или да пее? Говорете с него за това, което му е интересно, и запишете няколко от любимите му дейности. Помислете след това коя от тях може да се превърне в хоби.

 

Ако детето се затруднява, проучете заедно какви работилници за деца на неговата възраст има в близкото читалище, общински културен център или младежки дом. Изборът е голям: спортни и творчески школи, танцови школи, уроци по музика, детски вокални групи, балетни школи, уроци по ролкови кънки, катерене, акробатика, скейтборд, баскетбол, керамика, оригами, плетене...

 

Големи са и възможностите за разучаване на някакво хоби, които се предлагат в Интернет.

 

Помогнете на детето да се вдъхнови като посетите заедно музеи, художествени галерии, балет, театрални постановки, концерти, танцови спектакли. Възможно е да се запали по нещо, което да се превърне в негово хоби за цял живот и дори в негова професия.

 

Ето няколко идеи за хобита, които бихте могли да опитате.

 

Походи, плуване, колоездене, катерене

 

В случай, че имате физически активно дете с неизчерпаема енергия, опитайте с колоездене, плуване или катерене. При всеки от тези спортове детето извършва движения, които стимулират физическото, но и умственото му развитие, и дори развиват уменията му за четене. Редовните походи сред природата са чудесен начин за децата да опознаят света около нас.

 

Музика

 

Много деца обичат да пеят и проявяват интерес към музикални инструменти. При изучаване на инструмент се активират различни области на мозъка, докато детето се учи да чете ноти, да овладява ритъма и движенията на двете ръце. Най-ефективно учи този ум, който е съсредоточен, а музиката учи тъкмо на това. В случай, че се присъедини към музикална или вокална група, детето ще подобри и уменията си да общува.

 

Актьорско майсторство

 

Някои деца обожават да разказват истории и да са в центъра на вниманието. Работилничките по актьорско майсторство ще им помогнат да развихрят въображението си и да добият правилна дикция, докато се учат да работят в екип  Това е възможност за децата да се запознаят с цялостния процес, при който сюжет, актьори и декор се превръщат във вълшебна постановка.

 

Рисуване, керамика

 

Може би, вашето дете обича да рисува или да извайва фигурки от пластилин или глина? Уроците по керамика или рисуване са чудесен начин децата да подобрят фината си моторика, докато се учат да претворяват красотата, която виждат около себе си. Рисуването и керамиката помагат на детето да развие своя усет за форма, пространствени отношения, симетрия, перспектива и други математически понятия.

 

ЛЕГО роботика

 

За децата, които обичат да строят и да мислят логически, ЛЕГО роботиката е чудесна възможност за хоби. При тези занимания те програмират роботи, но първо измислят схемата, по която това да се случи. По този начин децата се учат да следват алгоритъма, но развиват и гъвкавост на мисленето, докато коригират схемата, в случай, че не работи.

 

Конна езда

 

Повечето деца обичат животните и си мечтаят за домашен любимец. Ако вашето дете е от тях, бихте могли да опитате с конна езда. Тя е не само забавна, но и помага на децата, които трудно се справят с емоциите си, да изградят търпение. Освен това ездата подобрява мускулния тонус, стойката, походката и координацията. Конната езда облекчава стреса, което е особено ценно за съвременните деца, които са изложени на твърде много външни стимули и дразнители.

 

Танци

 

Уроците по танци носят много ползи за физическото и емоционално здраве. Те подобряват координацията и гъвкавостта, социалните и двигателните умения, като предпазват от затлъстяване и обездвижване. Дисциплината и концентрацията, които децата развиват на уроците по танци, са важни умения, които ще им бъдат от помощ през целия живот.

 

Изпробването на различни хобита може да бъде енергоемко и дори скъпо начинание, което изисква немалко усилия от родителите, особено в многодетно семейство. Но си струва, защото хобито ще помогне на детето да стане по-уверено и самостоятелно, и ще стимулира качества като емпатия, креативност, търпение, екипен дух, организираност, самодисциплина и любов към природата.