Учени от Мичиганския университет установиха, че женените мъже са много по-щастливи от ергените.

В проучването взимат участие 1366 души, които в началото са ергени. На по-късен етап някои от тях стъпват в брак.

Резултатите показват, че въпреки затишието в сексуално и емоционално отношение, което е неизбежно в брака, женените мъже са много по-спокойни и щастливи, отколкото ергените, обясняват изследователите.

Предишни проучвания, обхващащи ползите на брака, също намират, че след брака много мъже с лошо поведение претърпяват положителни промени. Женените са по-малко склонни към асоциално личностно разстройство, като престъпно поведение, лъжа, агресия и липса на разкаяние.

Друго проучване докладва, че венчилото намалява тревожността и риска от депресия и има полезен ефект не само за психическото, но и физическото здраве.

Дори еднополовите бракове са здравословни, според специалисти. Броят на посещенията в клиниките от страна на бисексуалните мъже намалява значително, след като щата Масачузетс разрешава сключването им, пише American Journal of Public Health.

Всички тези констатации навеждат на мисълта, че бракосъчетанието е от полза в редица отношения и трябва да се подхожда сериозно към тази важна крачка в живота.