На нас като млади родители, живеещи в една различна епоха, често ни се налага да взимаме решения относно отглеждането на децата ни, различни от тези на нашите родители. Често се оказва не лесна задачата да вървим по собствен път в това отношение, по-трудно е отколкото си мислим. Вмешателството не е само на нашите родители, а от страна и на родителите на половинката.

 

Първите укорителни погледи всяка майка получава още в родилното, изправена пред избора дали да кърми, дали да използва адаптирано мляко,  а по-късно кога и с какво да захрани детето. Ту много яде, ту е недохранено, ту е урочасано... Не стигат разногласията с партньора, ами трябва да давате обяснения за изборите си и на родителите ви, които вероятно смятат, че нямате никакъв родителски капацитет, понеже те са отгледали „три деца и петима внуци“, както казва моята баба.


 

Повечето деца наистина са благословени да имат баба и дядо като част от живота си. Те обаче могат да осигурят и ненужен стрес за вас с присъствието си. Бабите и дядовците, подкопаващи родителския авторитет, могат да създадат много раздори в един дом. Колко пъти сте чували: „Не слушай майка си!“ Или колко пъти са купували на децата ви сладолед, бонбони или каквото и да е, след като вие категорично сте забранили?! Проблемът е сходен като този, когато единият родител подкопава другия. Но тук битката е между поколенията и с по-големи мащаби.

 

Един основен проблем, който много млади родители, който трябва да търпят е, че бабите и дядовците са склонни да осигуряват нездравословни закуски. Още помня мекиците, бухтичките, реване и какви ли още пълни със захар, въглехидрати и мазнина пържени вкусотии. Дадените нездравословни закуски могат да се окажат пагубни за вашите собствени усилия. Ще трябва да бъдете психически подготвени за реалната възможност това да се случи и да се справите с него, преди да излезе извън контрол. Съвсем нормално е да се дразните, когато бабите и дядовците започнат да неглижират здравословните хранителни навици. Много често, когато консултирам родители, те споделят притесненията си относно нарушаването на хранителните навици на децата отстрана на бабите. Другото основно притеснение е за гледането на телевизия. Много от бабите и дядовците наистина не разбират защо ограничаваме децата от прекомерното гледане на телевизия.

 

Различните вярвания могат да предизвикат много търкания между поколенията. Определете граници за вашето семейство. Конфронтацията може да е трудна, но когато се касае за децата ни, ключът е в комуникацията. Бъдете любезни, но настойчиви. Препоръчвам да разговаряте с бабите и дядовците насаме за целите, които се опитвате да постигнете с детето си и как те могат да ви помогнат да постигнете тези цели. 

 

Ролята на бабата и дядото е много ценна и очаквана от мнозина с нетърпение - внучето е по-мило дори и от собствените деца. 

 

Ролята на прародителите е да бъдат именно такива и да не се опитват да изземват родителските функции. Родителите определят правилата, независимо дали баба и дядо са съгласни. Бабите и дядовците трябва да се адаптират към вашия избор на родителски стил, а не да създават свой собствен такъв. Целта е да се обедини цялото семейство. Но ако несъгласията с родителите ви или подронването на правилата ви заплашва хармонията и баланса ви, ще трябва да обсъдите проблемите.

 

В крайна сметка, накрая е добре да простим с усмивка. Бабите и дядовците нямат за цел да подронят родителския авторитет. Тяхната цел е една едничка – да бъдат добри прародители и да покажат безграничната си любов към своите внуци.