При секс и агресивно поведение се активизира един и същ участък в мозъка, документираха изследователи от Калифорнийския институт по технологии.

При експеримент учени, начело с Даюи Лин и Дейвид Андерсон, забелязват, че в състояние на агресия и при полово сношение се активизират невроните в един и същ дял на мозъка – ветромедиалната част на хипоталамуса.

За да проверят хипотезата си, че агресивното поведение и сексът са взаимоизключващи се при това условие, учените предприемат серия експерименти.

И действително - опитите им да предизвикват агресивно поведение по време на сношение при мишки остават неуспешни, за разлика от опитите да „вбесят“ животинките преди и след секс.

При изключване на невроните на ветромедиалната част на хипоталамуса, учените констатират, че също липсва агресивно поведение, но затова пък остава желанието за полово сношение.

Смята се, че невроните в главния мозък на човека са групирани аналогично. Хипоталамусът е една от първите мозъчни структури, оформили се в процеса на еволюция.

Активизирането на хипоталамуса при поведение на агресия е установено и при маймуни, се уточнява в статия на сп. Nature.