Войната на сиблингите може да бъде много изтощаваща за родителите. Можем да подобрим взаимоотношенията между братята и сестрите, да им помогнем да се разбират по-добре и да разрешават конфликтите помежду си по мирен начин като следваме тези осем съвета:

 

1. Отчитане на нуждите на всяко дете


Децата са различни и те имат нужда техни потребности, съобразени с възрастта и темперамента на всяко дете, да бъдат покрити. Може да отделяте време, което да прекарвате с всяко дете, правейки нещата, които му харесват. Разбира се, прегръдките и целувките трябва да са за всички и по много. Децата трябва да почувстват обичта ви и да не изпитват необходимост да се състезават за вашата любов и внимание.


Научете децата си да споделят, но зачетете и правото им на неприкосновено лично пространство, до което другите нямат достъп. Например шкафче, в което всеки да държи любими свои вещи.

 

2. Задаване на ясни семейни правила

Правилата в семейството помагат на децата да спазват поведение. Именно чрез правилата, те разбират кое е правилно и кое не. Ако са по-големи, може да ги включите в създаването на правилата. Това ще им помогне да ги запомнят. Научете ги, че всяко действие си има последици и когато правилата биват нарушавани, всеки трябва да понесе последиците

 

3. Направете график

Не става въпрос график за събуждане, миене на зъби и закуска под час. Децата често се карат за дистанционното на телевизора например, кой първи ще влезе в банята, кой ще помага в домакинските задължения... Домакинските задължения може да се редуват през седмица, други неща през ден.

 

4. Хвалете децата си

Не пестете похвалите на децата си. Отчитайте винаги моментите, в които се държат добре или имат постижения в дома и извън него. Хвалете ги, когато разрешават проблемите си самостоятелно.

 

5. Бъдете достоен пример за подражание

Ако искате децата ви да разрешават конфликтите и да се сработват без кавги, спокойно и с проява на уважение, покажете им как се справяте вие. Ако вие отработвате различията без караници, те ще последват вашия пример. Не може да очаквате те да не се карат, докато вие им крещите насреща в изблик на ярост.

 

6. Обучавайте децата си

Учете ги как да се справят с разногласията и им помогнете да придобият умения за управление на гнева. По-добре да ги научите на това, отколкото винаги да влизате в ролята на рефер. Осигурете им възможност за групови игри с други деца. Играта развива социалните умения на децата, както и им помага да регулират емоциите си. Учете и моделирайте социалното умение на „уважително несъгласие“. Това означава да кажете нещо, за което и двамата можете да се съгласите, след което да кажете това, с което не сте съгласни. Например: „Съгласен съм, че баба ти е подарила книгата за твоя рожден ден, но не мисля, че е честно да спреш сестра ти да я чете, ако те помоли“.

 

7. Опитайте се да създадете неконфликтна среда

Подсигурете среда, в която децата ще имат по-малко поводи за конфликти. Например подсигурете им достатъчно играчки, така че да не се налага винаги да се редуват. Ако каните вкъщи други деца за съвместни игри, поканете приятели и на двете деца. Разсейвайте децата или променете обстановката, ако усетите, че назрява конфликт. Например предложете нова игра, присъединете се към играта за известно време, изведете децата навън да играят или прочетете приказка с тях.

 

8. Оставяйте ги понякога да се карат

Само така могат да се научат на асертивно поведение. С ваша помощ децата могат да се научат да разрешават разногласията сами, без да се бият. Това може да помогне на децата ви да се разбират по-добре и да се справят положително в конфликните ситуации с други деца.

 

Управлението на конфликтите между сиблингите у дома дава възможност на децата да придобият ценни социални умения, които ще им служат през целия им живот занапред. Братята и сестрите са много ценни в живота на другите. Конфликтите у дома може да са чести, но навън те са наши най-верни защитници.