„Без захар, моля!“ - колкото по-често чуваме това уточнение при поръчките в ресторанта или кафенето, толкова по-големи ще са шансовете да се борим с едно от най-масовите заболявания на нашето време - захарния диабет тип 2. Все повече хора страдат от тази болест, която се свързва главно с наднорменото тегло, обездвижването и нездравословното хранене.  


От 3 до 10% от населението в различните държави страда от захарен диабет и броят на болните постоянно нараства. У нас, по данни на Националната здравноосигурителна каса, лекуваните пациенти със захарен диабет тип 2 са 303 772, но вероятно броят на болните е почти двойно повече, защото много хора дори не подозират, че имат повишена кръвна захар, нуждаеща се от лечение.


Доскоро се приемаше, че болестта е характерна за зрялата и по-напреднала възраст, но вече има и не малко случаи на деца и младежи, които страдат от диабет тип 2. Причините - прекаляването със сладки, тестени и мазни храни, стресът и липсата на физическа активност.Затова тази година захарта е в центъра на вниманието и основна тема на Световния ден на диабета, който отбелязваме на 14-ти ноември.

 

Прекомерната употреба на захар води до затлъстяване и така се увеличава рискът от развитие на диабет. Добре е консумацията ѝ да не надвишава 5% от общия дневен енергиен прием, според препоръките на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация.

 
А знаете ли колко захар е това? Само  6 чаени лъжички захар. Общо за деня. За подслаждане на кафето, чая, какаото...и в съдържанието на бисквитките, тортичките или сладкишите, които похапвате с тях.


Решение има, ако бялата рафинирана захар се замени със здравословни алтернативи като меласа, стевия и други подсладители с по-нисък гликемичен индекс.

NEWS_MORE_BOX

 „Сладко е. Без захар.”, така АстраЗенека  България озаглави кампанията си, с която отправя призив към широката общественост да намали приема на бяла захар в ежедневието.

 

В подкрепа на кампанията шеф Иван Звездев представи авторски десерти, с които демонстрира, че любимият на всички сладък вкус може да се постигне и със здравословни подсладители.

 

Кампанията има за цел да възпита навици за по-здравословно хранене, защото по данни на Международната диабетна асоциация до 70% от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез промени в начина на живот. Каква по-добра грижа лично за вас и близките ви от това да приготвите вкусни, но здравословни десерти – без захар?


Онези, които вече са заболели от диабет, също трябва да се стараят да се хранят и живеят по-здравословно и да контролират болестта. Това означава редовно измерване стойностите на кръвната захар и съобразяване на храненето и физическите натоварвания с резултатите от изследванията.

 

Едно от тях е изследването на т.нар. гликиран хемоглобин (HbA1c), което показва какъв е бил контрола на кръвната захар в рамките на трите предходни месеца.


Американската диабетна асоциация и Европейската асоциация за изучаване на диабета препоръчват изследване на гликиран хемоглобин минимум 2 пъти годишно при пациенти с диабет. При болни, на които се е наложило да се сменя терапията или пък не е постигнат добър контрол на болестта, изследването се препоръчва 4 пъти годишно.


У нас, за жалост, Здравната каса заплаща 2 изследвания на HbA1c годишно, поради което много пациенти със захарна болест не могат редовно да проследяват този показател и не успяват да контролират добре кръвната си захар.


АстраЗенека България организира проект за подобряване проследяването на гликирания хемоглобин чрез предоставяне на ендокринолозите талони за изследване. Досега повече от 15 000 пациенти със захарен диабет тип 2 са се възползвали от безплатните талони.