Розацея и грижата за уязвима кожа – препоръки от д-р Малена Герговска

Автор: Puls.bg
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
 
Изпращане

За розацеята и грижите за кожата с розацея разговаряме с д-р Малена Герговска.
 
Д-р Малена Герговска, дм, е специалист по дерматология и венерология с над 9 години опит в областта. Завършва медицина с отличие Медицински университет - София през 2007 г. и има придобита специалност по дерматология и венерология в УМБАЛ “Александровска”. През 2018 г. успешно защитава дисертационен труд на тема “Дисхидрозиформена екзема” и придобива научна степен „Доктор по медицина“. Провела е специализации в областта на алергичните кожни заболявания в Любек и Ерланген, Германия.
Член е на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), Европейската академия по алергология и клинична имунология (EAACI), Европейската организация за превенция на професионалните кожни алергии (EPOS), Българското дерматологично дружество (БДД), стипендиант на Американската академия по дерматология.
За повишаване на квалификацията си в областта на дерматологията д-р Герговска ежегодно посещава международни курсове и конгреси. Има многобройни научни публикации, както и участия като лектор на европейски конгреси.
Д-р Малена Герговска, дм, практикува в Дерматологична клиника “Евродерма” и Медицински Център “Полимед”.

 
Розацеята е дерматоза с хронично-рецидивиращ ход на протичане, локализирана в областта на лицето. Кожните промени могат да бъдат изразени до степен пациентите да ограничават социалните си контакти, заради външния си вид.

 

Докато преди няколко десетилетия розацеята е засягала пациенти на средна възраст, то към днешна дата се наблюдава „подмладяване“ на дерматозата. Дори дебютът на кожните промени може да бъде още във възрастта около пубертета.

 

Епидемиологичните данни показват, че розацеята е разпространена сред европейското население, като варира от 2% в южноевропейските страни и достига 10% за населението на северните държави. По-често срещана е при жени, но при мъжете клиничната картина протича по-тежко с развитието често на фими. В около 50% от случаите са налице и очни прояви, изразяващи се в рецидивиращ конюнктивит, с или без блефарит.
 
Като провокиращи фактори за розацея д-р Герговска посочва излагането на слънце без широкоспектърна фотозащита, както и излагането на различни климатични условия – вятър, студ, топлина. Значение имат още неподходящи козметични продукти, медикаменти, както и консумацията на алкохол (предимно червено вино), както и пикантни храни. Физическото натоварване също може да бъде тригерен фактор за обостряне на симптомите. Значение има следенето от страна на пациента за това, кои фактори предизвикват симптоми и съответно да бъдат елиминирани, доколкото това е възможно.
 
Увреждането на дермалните структури от проинфламаторни цитокини и възпалителни ензими води до зачервяване на кожата (еритемна макула), върху която могат да бъдат "наслоени" още телеангиектазии, папули, пустули (с натрупване на гнойно съдържимо), хиперплазия на мастни жлези и в крайните стадии до фиброзни промени, които са изключително деформиращи.

 

В терапевтичен аспект се наблюдава изразена в различна степен рефрактерност към лечебните схеми, поради което профилактиката и ежедневната грижа за кожата, дори извън обострянията, е със ключово значение.

 

На първо място е необходима промяна в начина на живот - идентифициране и отстраняване на провокиращите фактори (индивидуални за всеки пациент), диета с избягване на алкохол, танин-съдържащи напитки като повечето видове чай, пикантни храни и подправки, както и не на последно място ограничаване до преустановяване на тютюнопушенето.
 
Съвременният подход за лечение на първо място включва предхождащ преглед от дерматолог за поставяне на диагноза и изключване на друго медицинско състояние. Терапията не води до дефинитивно лечение, но значително намалява клиничните прояви и дискомфорта, като се разреждат рецидивите.

 

Планът за лечение се съобразява с формата на розацеята и индивуалното състояние на пациента. Използват се локални и системни средства, както и антибиотични медикаменти. Включва се и лазерно лечение като форма на допълнителна терапия.

 

От значение е постоянният контрол с допълнителна грижа за кожата, като се препоръчват адаптирани дермопродукти, създадени за пациенти с розацея – помощна грижа и поддържащ фактор за профилактика, особено при спиране на медикаментозната терапия.
 
Поддържането на минералния баланс на кожата подпомага хидратацията и устойчивостта към агресивни фактори. Магнезият допринася за правилното функциониране на кожната бариера и образуване на хидролипиден филм, а калциевите йони имат отношение към развитието  на епидермалните клетки.

 

Продължителното излагане на слънце трябва да бъде ограничавано, като ежедневната грижа изисква вклюване на козметика със слънцезащитен фактор.

 

Посещението на сауни и солариуми също е непрепоръчително, както и прилагането на пилинг.

 

Демакияжните продукти трябва да бъдат с нежни формули, без изсушаване на кожата. Ежедневният крем трябва да хидратира и ребалансира кожните промени.

 

Марката А-DERMA в лицето на продуктите от серията BIOLOGY допринася за поддържането баланса на кожния микробиом, като паралелно е с висока кожна толерантност чрез формули, съдържащи необходими за кожата съставки.
 
Ключовa в новата серия е активната съставка Овес Rhealba® растителен сок – изцяло био активна съставка. В сърцето на всички формули на A-DERMA е Овес Rhealba®  - активна съставка с успокояващи и ребалансиращи кожата свойства. За да възвърне комфорта на уязвимата кожа, A-DERMA извлече за серията BIOLOGY нов, изцяло Био екстракт Овес Rhealba® растителен сок. Създаден е чрез нов патентован, 100% зелен процес - без употреба на вода и разтворители, като младите кълнове Овес минават през процес на екстракция, чрез който се премахват растителните стени и по този начин се съхраняват активните молекули.

 

  • Осигурява есенциални минерали (Ca2+ и Mg2+) за възстановяване баланса на кожата.
  • Стимулира естествения синтез на хиалуронова киселина с +83% (in vitro тест).

В допълнение, вложеният във формулите Екстракт от глухарче действа като щит срещу замърсявания, като ограничава навлизането на замърсяващи частици в кожата и намалява оксидативния стрес, който предизвикват.

 

BIOLOGY – дерматологична експертиза + БИО сертифицирана

  • Формули, тествани на алергична кожа;
  • Подходящи за употреба в зоната на околоочния контур;
  • Само есенциални съставки: без аромати, без етерични масла, без полемични съставки;
  • БИО сертифицирани съгласно етикета COSMOS ORGANIC;
  • Веган формули с 99% съставки с натурален произход.


Продуктите BIOLOGY поддържат баланса на кожния микробиом и по този начин влияят благотворно на естествената екосистема на кожата.


Социалното и екологично ангажиране на марката се съсредоточава върху производство с използване на рециклирана и рециклируема пластмаса, както и материали от устойчиво менажирани гори и упътвания за употреба, принтирани от вътрешната страна на опаковката, без използване на допълнително количество хартия.


Изпращане

Още от Актуално
Болка около пъпа - какви може да са причините?

Често се дължи на проблем в долната част на корема.

Ановулация и овариална дисфункция - защо?

Какво подсказва продължителността на менструалния цикъл?

Фебрилни гърчове - диференциална диагноза и лечение

Как се поставя диагнозата? Препоръки за лумбална пункция

Болест на Кушинг се среща най-често при млади жени