Форум бременност и детско здраве: Детският гастроентеролог д-р Петьо Хаджийски за превенция на запека при малкото дете

Автор: Puls.bg
 
Изпращане

Специалистът с над 20-годишен опит по детски болести и детска гастроентерология д-р Петьо Хаджийски представи решенията и методите за превенция на запек при кърмачето и малкото дете. 
 
Това се случи по време на Форум бременност и детско здраве, организиран от здравно-медицинския сайт Puls.bg. Събитието се проведе в присъствена форма за тринадесети път. 
 
При две или по-малко дефекации седмично, обикновено на изпражнения с голям диаметър, отделянето на които се случва болезнено поради твърдостта им, според Европейското гастроентерологична асоциация се диагностицира като запек. 
 
Други симптоми са наличие на фекална маса в ректума или поне един епизод на фекална инконтиненция седмично.
 
Алармиращите симптоми при запек са констипация започнала преди 1 месец, анамнеза за болест на Хиршпрунг, билозно повръщане, нарушено физическо развитие, перианална фистула, заболявания на щитовидната жлеза, силно напрегнат корем, кръв във фекалиите.
 
Наблюдава се в периода на въвеждане на зърнени култури и твърди храни, в периода на създаване на навици за използване на тоалетна (2-4 години), в началото на учебната година, обясни д-р Хаджийски.
 
Среща се по-рядко при бебета на естествено хранене.

 

Възможно е запекът да се дължи и на дехидратация. Рядко се дължи на сериозно детско заболяване.

 

Като мерки за справяне със състоянието, се прилага масаж, свиване на крачетата, топла баня, локални лаксативи (свещички).
 
“Според Европейската и Северноамериканската асоциация по детска гастроентерология, хепатология и хранене трябва да се приемат достатъчно фибри и течности”, обясни д-р Хаджийски. Той уточни, че се определят спрямо възрастта + 10 г фибри на ден. 
 

Д-р Петьо Хаджийски е част от екипа специалисти на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев", МЦ по детски болести и МЦ "Детско здраве" в столицата от 2014 г. По-рано е работил в Пловдив. Диагностицирането и лечението на заболяванията на стомашно-чревния тракт, черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса в детска възраст са негово ежедневие. 

 

Повече можете да научите от видеото


Изпращане

Още от Бременност и раждане
Инфекциите на отделителната система при бременност - чести и лечими

Ако не се лекува,инфекцията може да доведе до сериозни усложенния

Рак на панкреаса при мъже

Какви са симптомите на рак на панкреаса?

Неясно температурно състояние при децата - какво означава това?

Високите температури - често първи признак на вирусна инфекция

Съюзът на военноинвалидите подкрепя издаването и на хартиена рецепта

Издаването на хартиена рецепта трябва да продължи и занапред

Учебната година в МУ-София е открита

Проведе се тържествена церемония на открито