Форум бременност и детско здраве: Подсичане и дерматит при малкото дете

Автор: Puls.bg
 
Изпращане

Новороденото има намалена себумна секреция и недоразвити мастни жлези, изтъкна Томислава Ванкова от BABÉ Laboratorios. Сами по себе си тези фактори са предпоставка, която го излага на риск от негативното въздействие на вредните фактори от околната среда, поясни тя на Форум бременност и детско здраве, провел се на 11 юни тази година в зала 6 на НДК.

 

Затова е необходимо особено внимание да се отделя на грижата за бебешката кожа - задължително с помощта на педиатрично и фармацевтично тествани продукти, подчерта Ванкова пред бъдещите и настоящи родители.

 

Тя изясни няколко ключови медицински състояния, които могат да са предпоставка за дискомфорт и здравословни проблеми при бебето.

 

Състоянието дерматит е всяко едно възпаление на кожата. То обикновено се характеризира със зачервяване, сърбеж, раздразнение и в някои случаи може да е съпътствано от определен вид болка. 

 

Бебетата най-често страдат от три вида дерматити. Първият е себореен дерматит, който се характеризира с т. нар. крусти (млечни корички), които правят бебешката кожа да изглежда не като тази, която сме свикнали да гледаме на реклама. 

 

Този вид дерматит се дължи най-вече на все още неразвития скалп и затова обичайно възниква именно по главата, макар да е възможно да се забележи и около веждите на детенцето. 

 

Ванкова посъветва родителите да не се опитват да отстранят крустите, тъй като може да разранят така или иначе чувствителната кожа и да предизвикат по-сериозен проблем. Тя уточни, че млечните корички не причиняват болка на бебето. 

 

Следващият вид е атопичният дерматит, който може да се дължи на генетично предразположение, алергия или друга причина. Затова при него е задължителна консултацията с лекар. Обикновено симптомите, които индикират атопичен дерматит, са поява на зачервени участъци върху кожата, които предизвикват дразнене. Детето навлиза в т. нар. цикъл “сърбеж-разчесване”. 

 

Третият вид е пелени-дерматитът или подсичане. Той представлява своеобразен обрив в седалищната част на бебето, който предизвиква сърбеж и зачервяване. 

 

Подсичането се получава поради повишената температура и влага в памперса, както и от негативното въздействие на агресивните ензими - урина и фецес. 

 

Томислава Ванкова акцентира върху стремежа към превенция на "пелени дерматита" (още наричан “памперс-дерматит”) чрез прилагането на продукти против подсичането още преди то да се е случило.


Изпращане

Още от Актуално
Какво може да показва средният обем на тромбоцитите (MPV)?

Какво представлява средният обем на тромбоцитите (MPV)?

Аневризма на гръдната аорта

Същност на торакалните аневризми

Какво представлява тетанусът?

Как протича тетанусът?

Д-р Йордан Тумбев: Ечемикът на окото трябва да се лекува навреме

Д-р Тумбев е офталмолог от Благоевград с 35-годишна практика