Форум бременност и детско здраве: Колко да кърмя бебето с Павлинка Герина

Автор: Puls.bg
 
Изпращане

Председателят на Алианса на българските акушерки Павлинка Герина даде отговор на вечния въпрос, който всяка майка може би си задава поне веднъж - “Колко да кърмя?”


Това се случи на Форум бременност и детско здраве, организиран от здравно-медицинския сайт Puls.bg в присъствен формат за тринадесети път. 


Преди да даде пряк отговор на въпроса какво количество кърма да приемат бебетата, Герина даде някои полезни насоки на бъдещите родители за цялостния процес на кърменето. 


Според Световната здравна организация бебето и майката се учат на процеса “кърмене” приблизително 14-16 дни след раждането и в този период няма норма за нарастване на тегло, обясни Герина.


Подуването на гърдите и зачервяването в първите дни след раждането се дължи на намаляване нивата на плацентарните хормони, увеличаване на кръвообращението и лимфната течност, а на липсата на прилив на кърма.


Нарастването на бебето става скокообразно, 2-3 дни наддава на тегло, след което 2-3 дни увеличава ръста си. “Не се старайте да мерите бебето всеки ден и да очаквате то да наддава ежедневно”, посъветва акушерката.


Бебето контролира потока на кърмата с инстинктивно движение на езика си към небцето. След първите интензивни засуквания на бебето са необходими 56 секунди, за да потече кърмата и майката да усети прилива ѝ.


Когато ръчичката на бебето милва гърдата, от която суче, то реално стимулира лактацията. Кърменето дава на бебето много различни вкусове и миризми, обясни Герина.


Когато започват да се хранят, бебетата сучат по-интензивно, за да стимулират лактацията, докато потече повече мляко. След това започват да сучат доста по-бавно.

 

Колко количество кърма ще се отделя от гърдите не зависи от големината на бюста. Кърмата излиза от много отвори в зърното – от 9 до 18 канала могат да бъдат отворени във времето при добро сучене на бебето.


Почти ¾ от майките имат повече кърма в дясната гърда, издаде като любопитен факт Герина.


“Ако кърмите бебето си само няколко дни, то трябва да получи своята коластра, т. е. първото мляко, създадено специално за него. Коластрата предоставя на бебето антитела, помага на храносмилателната система и е първата и най-важната природна „имунизация“ на вашето дете”, подчерта Герина.

 

Относно съхранението на кърмата председателят на Алианса на българските акушерки обясни, че причината срокове да са кратки, е, че тя е идеална среда за бързо развитие на микроорганизми, някои от които могат да бъдат и болестотворни. 

Другата причина е, че кърмата на стайна температура бързо повишава киселинността си (вкисва) и става негодна за консумация.


Изпращане

Още от Бременност и раждане
Инфекциите на отделителната система при бременност - чести и лечими

Ако не се лекува,инфекцията може да доведе до сериозни усложенния

Рак на панкреаса при мъже

Какви са симптомите на рак на панкреаса?

Неясно температурно състояние при децата - какво означава това?

Високите температури - често първи признак на вирусна инфекция

Съюзът на военноинвалидите подкрепя издаването и на хартиена рецепта

Издаването на хартиена рецепта трябва да продължи и занапред

Учебната година в МУ-София е открита

Проведе се тържествена церемония на открито