Форум бременност и детско здраве: ст. акушерка Надежда Христова за първите трепети с бебето

Автор: Puls.bg
 
Изпращане

Старшата акушерка Надежда Христова от Родилна зала на СБАЛАГ “Майчин дом” даде “5 правила за оцеляване на новороденото” по време на Форум бременност и детско здраве, организиран присъствено за тринадесети път от здравно-едицинския сайт Puls.bg. 

 

Мисията на всяка акушерка е съвестно да полага грижи както за родилката, така и за нейното бебе в минутите след първия плач и през целия път на майката след това, сподели тя.

 

Старшата акушерка сподели, че е наследила призванието от баба си и твърди, че емоционалната грижа е също толкова нужна на родилката, колкото и физическата. 

 

Любопитен момент от презентацията ѝ бе представянето на плода спрямо класификацията на теглото му по време на раждане. 


Ако е с телесна маса между 2 500 – 4000 г, то плодът е в норма, ако е повече от 4 000 г, е “едър”, а ако е над 5 000 г - “гигантски”. 
Ако е под 2 500 г се класифицира като “недоносен с ниска телесна маса”, ако е под 1 500 г - “недоносен с много ниска телесна маса”, под 1 000 г - “недоносен с екстремно ниско тегло”. 


Петте правила за оцеляване на новороденото се свеждат до правилното му хранене, поддържането на добрата му хигиена и закаляването му спрямо климатичните условия. Важен е емоционалният контакт с майката за поддържане на среда, в която се усещат любов, емпатия и сигурност. 


Тя говори за кърменето, храненето с адаптирано мляко, смесеното хранене и приемането на хранителни добавки. Даде важна информация, свързана със смяната на пелените, банята, почистването на очите, ушите, носа и пъпчето, както и грижата за кожата. 


Отдели специално внимание на закаляването, което включва облеклото на бебето, разходки, контакти с други хора или изолация. 
Христова акцентира върху факта, че постродилните емоционални състояния на майката влияят на новороденото. 


Някои допълнителни съвети, които Христова отправи включваха поставянето на равни права и разпределянето на балансирани задължения между двамата родители. 


Акушерката изтъкна необходимостта от ролята на бащата и припомни, че вече юридически отпускът за отглеждане на дете може да бъде поет и от него.


Христова окуражи настоящите и бъдещите родители да приемат помощ от близките си и да се доверяват на личния педиатър на детето, както и на акушерския патронаж относно грижите за него.


Изпращане

Още от Актуално