Форум бременност и детско здраве: Д-р Сергей Славов за раждането преди и след термин

Автор: Puls.bg
 
Изпращане

Границите между норма и риск при раждане преди и след термин изясни акушер-гинекологът д-р Сергей Славов от университетската АГ болница “Майчин дом” на тринадесетото присъствено издание на Форум бременност и детско здраве, организиран от здравния сайт Puls.bg
 
Специалистът представи дефиницията за нормално раждане, позовавайки се на официалното определяне от Световната здравна организация. 
 
При едноплодна бременност това е раждане настъпило между 37 и 42 г. с., започнало спонтанно и завършило без усложнения за майката и плода. 
 
Като предтерминно раждане се определя това случило се преди завършена 37 г. с. Д-р Славов уточни, че то е водеща причина за между 60 и 70% от неонатална заболеваемост и детска смъртност. 
 
Как настъпва раждането? Обикновено се появяват регулярни и чести маточни контракции на интервали под 10 минути. Жената усеща постоянна тъпа болка в кръста и напрежение в корема или таза. 
 
Възможно е бременната да забележи вагинално зацапване или леко кървене, поради промяна във вагиналното съдържание, което може да е воднисто, слузесто или кръвенисто. 


Може да се случи и изтичане на околоплодните води. 
 
Преносената бременност е тази, която продължава повече от 42 г. с. Много жени раждат между 37 и 42 г. с., като в повечето случаи терминът може да не е изчислен правилно и следователно случаят да не се отнася до преносена бременност. Теглото на тези бебета може да надхвърли и 4 кг. 
 
При действително преносена бременност има по-висок риск от перинатална смъртност.
 
Белези са преносена бременност да дълги нокти на ръцете и краката на бебето, по раменете и гърба може да се забележи лануго (пухкаво окосмяване). Кожата е суха и се лющи, може дори да има жълто-зелен цвят. 
 
Наблюдават се и т. нар. “ръце на перачка”. Липсва мазната бяла покривка на новороденото. 
 
Д-р Славов има над 15-годишен опит в сферата на репродуктивната медицина, проследяването на бременността и раждането.

По думите му всяка преносена бременност трябва да се третира като рискова, като не се установяват разлики по отношение на коефициента на IQ, физическо развитие или предразположеността към допълнителни заболявания при деца, родени на термина си, уточнява той.

 

Повече можете да научите от записа на прецентацията му.


Изпращане

Още от Актуално
Неинфекциозни причини за треска с неизвестен произход в напреднала възраст

Защо възниква повишена температура при по-възрастни пациенти?

Нефропротективен ефект на антидиабетните лекарства

Лекарствата за диабет намаляват прогресията на нефропатията

Отклонения в мускулния тонус при детето

Хипотония и хипертония - промени в мускулния тонус.