Форум бременност и детско здраве: Проф. Алексей Савов за диагностичните възможности на пренаталните тестове

Автор: Puls.bg
 
Изпращане

По време на XIII присъствено издание на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg проф. Савов обясни, че скринингът е важен за всяка бременна жена и е абсолютно безопасен. 
 
Обикновено генетичната диагностика на бременността се извършва най-рано в 11 и 12 гестационна седмица (г.с.), като в днешно време е достъпна и предимплантационната диагностика. 
 
Ранната фетална морфология се провежда от 11 до 13 г. с., като се дава консултация и се прави преценка необходими ли са други изследвания. 
 
 “Чрез здравно-консултативния център на УМБАЛ се финансират и се извършват лабораторни изследвания и консултации в рамките на биохимичен скрининг за бременни за оценка на риска от раждане на дете с болест на Даун, други анеуплоидии, спина бифида, аненцефалия и 21 тежък дефект на коремната стена”, обясни проф. Савов. 
 
Професорът сподели, че все още Националната здравноосигурителна каса не покрива скрининга за преекламспия, затова е важно при провеждането му пациентът да уточни какво точно е включено. Безплатният скрининг се състои от изследвания за най-честите хромозомни болести и безплатните консултации. 
 
Проф. Савов акцентира и върху нуждата от ехографски изследвания и лабораторни тестове. При преценка на наблюдаващия лекар може да се добавят допълнителни скринингови подходи, като неинвазивните пренатални тестове. 
 
“В кръвта на бременната жена, през цялата бременност, има информация за самото бебе. Тя идва от плацентарните клетки, които имат едно и също ембрионално начало заедно с бебето. Основно тези тестове ни дават информация за най-често срещаните случайни аномалии, като болест на Даун и други подобни”, обясни проф. Савов. 
 
Той подчерта, че неинвазивният пренатален тест не е диагностика - възможно е да бъдат намерени както фалшиво положителни, така и фалшиво отрицателни резултати и това да налага допълнителни инвазивни изследвания. 
 
Например неинвазивните тестове не откриват вродени аномалии, подчерта началникът на Националната генетична лаборатория. 
 
Специалистът обясни и какво означава резус (RH) факторът за бременността да е положителен или отрицателен.


Изпращане

Още от Актуално
Положителни антитела към щитовидната жлеза – какво следва?

Появяват се при нарушена регулация в имунната система.

Как бифосфонатите помагат в лечението на остеопороза?
Медикаментозно лечение при хронична и остра болка

Кои медикаменти са подходящи за облекчване на болката?

Апендицит при децата - клинични прояви и особености

Апендицитът при децата - трудна диагноза, с разнообразни прояви

Тест за бременност и изследване на ЧХГ в кръвна проба

При нормалната бременност може да се наблюдават ниски нива на ЧХГ